SAOPĆILA GLASNOGOVORNICA

Evropska unija primila k znanju odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević"

Pisonero je istakla da je Evropsko vijeće također pozvalo lidere da hitno finaliziraju ustavne i izborne reforme koje su na čekanju

Ana Pisoneiro. ec.europa.eu

S. S.

29.8.2023

Iz Evropske unije rekli su da primaju k znanju odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević.

- BiH treba ispuniti 14 ključnih prioriteta identificiranih u Mišljenju Komisije iz 2019. o svojoj aplikaciji za članstvo u EU kako bi otvorila pregovore o pristupanju EU. Među njima, Bosna i Hercegovina je pozvana da osigura da se izbori provode u skladu s evropskim standardima implementacijom OSCE-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije i osigura jednakost i nediskriminaciju građana, posebno rješavanjem sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava Sejdić-Finci ( ključni prioritet 4.f) - rekla je glasnogovornica EU za proširenje Ana Pisonero.

Dodala je da je Evropsko vijeće također pozvalo lidere da hitno finaliziraju ustavne i izborne reforme koje su na čekanju.

- Ovo bi trebalo unaprijediti kao pitanje najvećeg prioriteta. EU ostaje na raspolaganju da podrži strane u postizanju rješenja u skladu sa evropskim standardima, za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine - zaključila je Pisonero.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.