GLAVNI GRAD BIH

Sarajevo obara rekorde po posjetama: Gosti iz cijelog svijeta stižu na SFF

Turistička zajednica KS konstantno radi na promociji turizma

Turistički bum u Sarajevu. Avaz

10.8.2023

Sarajevo, kao glavni grad BiH, mami turiste iz cijelog svijeta, a o tome govore i podaci o ovogodišnjim posjetama. Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice KS, u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazao je kako najviše turista dolazi za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala, koji počinje u petak, 11. avgusta.

- Ljetna sezona je period kada u Kanton Sarajevo dolazi mnogo turista. Najviše gostiju očekujemo narednih dana, za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala. Općenito od početka 2023. godine bilježimo povećanje broja gostiju za gotovo 37 posto te broja noćenja za oko 23 posto u odnosu na godinu ranije - kazao je Fazlagić.

Prijavljeni boravak

- Očekujemo da će biti oboren rekord i kada je u pitanju posjeta Sarajevu tokom sedam dana trajanja SFF-a. Podsjetimo, tokom trajanja SFF-a prošle godine zabilježeno je više od 26.000 dolazaka i blizu 60.000 noćenja. Naglašavamo da naša statistika objedinjuje prijavljene boravke u smještajnim kapacitetima u Kantonu Sarajevo, a u praksi znamo da mnogi borave u neprijavljenim smještajnim objektima, ili kod prijatelja/porodice, dakle u smještajnom obliku koji naša statistika ne obuhvata, pa je navedena brojka sigurno puno veća - naveo je Fazlagić.

Istakao je kako najveći broj turista dolazi iz susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, zatim Turske, Njemačke, Austrije, ali i Ujedinjenih Arapskih Emirata, SAD, Kine, Saudijske Arabije, Omana i Kuvajta.

Bogata ponuda

Turistička zajednica KS konstantno radi na promociji turizma i ulaže u turističku ponudu. Putem javnih poziva koje otvaraju tokom cijele godine podržavaju projekte iz oblasti turizma, kulture, sporta, muzike i slično, a sve u cilju obogaćivanja turističke ponude i stvaranja uvjeta za dolazak i duži boravak turista u KS.

Sarajevski hoteli su gotovo popunjeni, ostalo je još samo nekoliko slobodnih soba i pitanje je trenutka kada će i one biti rasprodate.

Iz jednog hotela u Sarajevu su nam rekli da su kapaciteti popunjeni do 25. avgusta.

Kada su u pitanju privatni apartmani, u navedenom periodu rezervirano je 87 posto smještajnih kapaciteta, dok popunjenost motela iznosi 99 posto.

Nove linije

Međunarodni aerodrom Sarajevo radi na uspostavljanju dvije direktne linije, i to Sarajevo – Barcelona i Sarajevo – London, ali i na uspostavljanju aviolinija za skandinavske gradove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.