RATNI ZLOČINI

Tužilaštvo BiH u protekle dvije godine Tužilaštvu Brčko distrikta BiH ustupilo 42 predmeta

Brčansko Tužilaštvo je riješilo i 126 drugih predmeta, primjerice onih koji se odnose na ekshumacije, kao i 99 predmeta po nepoznatom počiniocu

Tužilaštvo BiH. Anadolija

FENA

5.8.2023

Primarno procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području Brčko distrikta BiH vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i brčansko Тužilaštvo je u minulom periodu radilo na više desetina predmeta koji se tiču tog područja i perioda 1992-1995. godina.

- Otkako je 2004. godine brčanskom Tužilaštvu dodijeljena nadležnost za pokretanja procesa u vezi sa ratnim zločinima na području Distrikta, imali smo 67 predmeta u fazi istrage, u kojima se vodila istraga protiv 280 osoba - kaže glavni tužilac Distrikta Zekerija Mujkanović, dodajući da od ukupnog broja predmeta u njih 23 je podignuta optužnica kojom je obuhvaćeno 280 osoba, od kojih je protiv 36 optužnica i potvrđena.

18 osuđenih na zatvorske kazne

Inače, ukupno je presuđeno 27 osoba od kojih 18 je osuđeno na zatvorske kazne, dok je devet osoba oslobođeno. Govoreći o razlozima zbog kojih nije potvrđena optužnica za 240 osoba, Mujkanović naglašava da su te istrage pokrenute još tokom ratnog perioda.

- S obzirom da su istrage vođene uz takozvani „pečat vremena“ u kojem su provođene, kod dodatnih analiza se pokazalo da nemaju uporište, odnosno argumentaciju dovoljnu za podizanje optužnica - precizirao je Mujkanović.

Brčansko Tužilaštvo je riješilo i 126 drugih predmeta, primjerice onih koji se odnose na ekshumacije, kao i 99 predmeta po nepoznatom počiniocu, a u vezi sa ratnim zločinima.

S obzirom da, kao svoju primarnu obavezu vođenja procesa ratnih zločina i na području Distrikta ima Tužilaštvo BiH, brčansko Tužilaštvo u fazi istrage ima tri predmeta protiv tri osobe.

Jedna osoba nedostupna

Jedna osoba kod tih predmeta je nedostupna organima gonjenja, zbog čega je za njim raspisana međunarodna potjernica.

- Očekujemo da za dvije dostupne osobe do kraja godine okončamo istrage i donesemo tužilačku odluku, precizira Mujkanović.

Dodao je kako je trenutno pred brčanskim sudom jedan predmet, te da Tužilaštvo treba raditi još na ukupno 72 predmeta protiv nepoznatog počinioca, od kojih su čak 42 u minule dvije godine Tužilaštvu distrikta ustupljena od Tužilaštva BiH.

- Imajući u vidu obim i brojnost ratnih zločina na području Distrikta, svakako da javnost od nas očekuje još ekspeditivniji rad, odnosno da svi zločinci budu procesuirani, no objektivno, u datim okolnostima, pružili smo svoj maksimum, zaključio je glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zekerijah Mujkanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.