NAKON SUSRETA S DODIKOM

Vučić u Srpcu: Mi smo jedan narod, trebamo biti jedni uz druge

Nije nam jednostavna situacija zbog sve težih pritisaka na RS i Srbiju, rekao je Vučić

Vučić: Imali smo duge razgovore. YouTube

A. O.

3.8.2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon današnjeg sastanka s predsjednikom RS Miloradom Dodikom rekao je danas u Srpcu da su građani iz RS i Srbije jedan narod i da treba uvijek da su jedni uz druge.

Vučić je istakao da je ponosan šta je urađeno u Srpcu i što to danas mogu da pokažu.

"Jedan narod sa dvije strane Drine"

- Imali smo duge i iskrene razgovore sa rukovodstvom RS. Nije nam jednostavna situacija zbog sve težih pritisaka na RS i Srbiju, ali važno je da ljudi u RS znaju da će Srbija uvijek poštovati međunarodno javno pravo. Nikada se nećemo odreći svoga naroda. Nikada više neće biti blokada na Drini. Borit ćemo se da budemo svoji na svome, da sačuvamo svoje ime i prezime ne dirajući baš nikog - poručio je Vučić i dodao: 

- Jovičiću, rekao si maloprije dva naroda s dvije strane rijeke - jedan je narod samo sa dvije strane rijeke Drine. To su nam inače radili decenijama uvijek se trudili napraviti dva naroda od jednog. Treba poštovati integritet, ali ne trebamo se odreći toga da pripadamo istom rodu, imamo isti jezik, isto pismo i istu vjeru.

Finansijska kriza u RS

Osvrnuo se i na finansijsku krizu u RS najavivši pomoć Srbije, a tvrdi da su u planu udari na taj entitet kako bi se dokazalo da on ne može opstati.

- Ekonomska situacija u uslovima ratnih sukoba u Ukrajini i uz sve ove velike političke pritiske nije jednostavna. Mi ćemo dati koliko god možemo još značajniju ekonomsku podršku u budućnosti RS-u, jer ono što znamo je da će to biti glavni udari, da se pokaže da RS ne može da opstane i da je potrebno neko drugi spolja da ne znam šta učini. Mi ćemo nastaviti da ulažemo u RS i u tome niko ne može da nas spriječi niti može da nas spriječi da poštujući BiH volimo RS. Mi nemamo ništa protiv toga ako neko drugi hoće u Srbiji da pomaže Bošnjacima, mi smo radosni da oni svoje objekte nazivaju Bosna i Hercegovina, a neki drugi hrvatskim, samo nek ulažu u Srbiju - poručio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.