PUNA PODRŠKA

Sudija bečkog Trgovačkog suda pohvalio Hurtića: I Austrija bi trebala jednog takvog ministra za ljudska prava

Prvi sam otvorio ovaj problem i svi su šutili, rekao je Hurtić

Hurtić: Svaki kriminalac treba biti u legalnom zatvoru BiH, a ne tu u kampu. Avaz

A. O.

20.7.2023

Trgovački sud u Beču odbacio je jučer tužbu ICMPD-a (Međunarodna organizacija sa sjedištem u Beču koja se bavi analizom migracijskih tokova u Evropi) protiv Nevladine organizacije SOS balkanske rute, koja je izgradnju pritvorske jedinice u kampu Lipa u Bihaću, namijenjenu za migrante koji trebaju sigurnosne provjere, nazvala Gvantanamom na Balkanu.

Petar Rosandić, voditelj SOS Balkanske rute, kazao je za austrijske medije da je ICMPD tokom suđenja pokušao premjestiti političku raspravu u sudnicu i osporio je prednosti slobode govora, slobode medija i civilnog društva općenito. To je bila greška, kao i ilegalni zatvor u Lipi – poznat i kao „Guantanamo” – kazao je Rosandić.

Vrlo zanimljiva informacija, koja dolazi iz sudnice bečkog Trgovačkog suda jeste i to da je za vrijeme rasprave austrijski sudija u više navrata spominjao ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića te u jednom trenutku rekao „možda bi i Austrija trebala jednog takvog ministra za ljudska prava.

Javnosti je, naime, poznato da je baš ministar Huritić na međunarodnom planu pokrenuo inicijativu i aktinosti za ukidanje i zatvaranje pritvorske jedinice u kampu Lipa u Bihaću.

Huritć je prvi i pokrenuo priču o eklatantnom kršenju ljudskih prava, poručivši da neću dozvoliti da iko bude smješten u objekat koji je izgrađen u okviru migrantskog kontejnerskog naselja Lipa kod Bihaća.

- Prvi sam otvorio ovaj problem i svi su šutili. To je klasični zatvor. Govorim o ljudskim pravima građana da nemaju na ulicama i u svojoj blizini kriminalce. Svaki kriminalac treba biti u legalnom zatvoru BiH, a ne tu u kampu – rekao je Hurtić.

Inače, posljednjih mjeseci u Austriji se vodi velika politička rasprava uz međusobne optužbe funkcionera različitih stranačka zbog izgradnje pritvorske jedinice u kampu Lipa. Iza izgradnje, finansirane iz budžeta države Austrije, stoji organizacija ICMPD, a, na čijem čelu se nalazi Michael Spindelegger, bivši vicekancelar Pučke stranke.

Ewa Ernst-Dziedzic, zastupnica stranke Zeleni u austrijskom Parlamentu, oštro je u više navrata kritizirala izgradnju ovog objekta nazivajući ga zatvorom za ilegalnu deportaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.