URAĐENA ANALIZA

Voda u Brčko distriktu BiH bakteriološki i hemijski ispravna za piće

Prema njegovim riječima, urađeno je i 1.000 mikrobakterioloških analiza od kojih su 733 bile odgovarajuće

Urađena analiza vode. Fena

FENA

12.7.2023

Voda u gradskom i lokalnim vodovodima, te arteškim izvorima u Brčko distriktu i na svim izvorištima je bakteriološki i hemijski ispravna za piće, navodi se u Pododjeljenju za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH.

Miralem Durmić, predstavnik Pododjeljenja, izjavio je da je od početka godine izvršeno ukupno 880 hemijskih analiza vode od kojih su 632 analize bile negativne, dok je zabilježeno 248 pozitivnih nalaza zbog čega voda nije bila za piće.

Prema njegovim riječima, urađeno je i 1.000 mikrobakterioloških analiza od kojih su 733 bile odgovarajuće, dok 267 uzoraka nije odgovaralo normama o zdravstvenoj ispravnosti vode.

Durmić je rekao da, ukoliko se nalaz vode pokaže pozitivan na neku od bakterija i ako ih ima iznad dozvoljene granice, rezultati analize se dostavljaju nadležnim institucijama na dalje postupanje.

- Što se tiče gradskog vodovoda, urađeno je 211 hemijskih analiza od kojih su samo dvije bile pozitivne, dok je kod mikrobioloških analiza u gradskom vodovodu bilo samo šest pozitivnih nalaza od 233 uzeta uzorka vode - rekao je Durmić i naglasio da je više od 75 odsto pozitivnih voda kod kopanih bunara, što je posljedica obilnih padavina u protekom periodu i da se oni redovno tretiraju.

Prema njegovim riječima, od početka godine Pododjeljenje za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta preuzelo je kontrolu kvaliteta vode koje je bilo u nadležnosti JP „Komunalno Brčko“.

Durmić navodi da se svakog mjeseca rade kontrole gradske vode kao i lokalni vodovodi u Distriktu, da se arteški bunari analiziraju jednom u tri mjeseca, a privatni bunari i arterci prema zahtjevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.