BIO GENERALNI SEKRETAR UN

"Avazov" vremeplov: Kako je govorio Ban Ki-mun o Srebrenici

Ban Ki-mun je 2012. posjetio Memorijalni centar Potočari-Srebrenica, a prilikom primanja posebnog izdanja "Avazovog" specijala rekao je da je zaplakao

Ban Ki-mun u Potočarima. AP

S. S.

9.7.2023

Nekadašnji generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-mun (Ki-moon) primio je 2015. godine posebno izdanje "Avazovog" specijala "Pamtiš li Srebrenicu".

Ban Ki-mun je 2012. posjetio Memorijalni centar Potočari-Srebrenica, a prilikom primanja posebnog izdanja "Avazovog" specijala rekao je kako je zaplakao u Srebrenici.

U nastavku vam donosimo tekst objavljen u "Dnevnom avazu" 10. avgusta 2015. godine.

- Pokazujući još jednom duboki pijetet prema žrtvama i ličnu posvećenost da se lekcije Srebrenice primijene kao preventivne mjere radi zaštite civila bilo gdje, generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-mun (Ki-moon) u petak je primio posebno izdanje “Avazovog” specijala “Pamtiš li Srebrenicu”, u kojem su, između ostalog, odštampana imena 8.372 žrtve genocida u istočnoj Bosni.

Očito, uvažavajući napore redakcije najčitanijih dnevnih novina u Bosni i Hercegovini, koja je u odabranom timu vrijedno radila nekoliko mjeseci na dokumentiranju ove historijske građe, generalni sekretar UN-a zahvalio je na dostavljanju primjerka našeg specijala izražavajući vidno interesiranje za ovaj medijski projekt.

Prije nego što je službeno primio stalnog “Avazovog” dopisnika Erola Avdovića u svom uredu na 38. spratu u centrali UN-a u Njujorku, Ki-mun je u prisustvu našeg novinara, s očitom dozom zapanjenosti, kao da iznova šutnjom odaje počast žrtvama najstrašnijeg zločina na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata naovamo, dugo okretao listove s odštampanim imenima žrtava. Posebno se zadržao i na stranicama na kojima su upisana imena djece pobijene u masakru, koji su dva suda UN-a proglasila genocidom, a on to u više navrata nedvojbeno reafirmirao.

Imena djece

Sasvim uočljivu Ki-munovu tugu, ozbiljnost i ponovnu potresenost dok je nekoliko trenutaka u potpunoj tišini gledao imena pobijenih žrtava genocida ozvaničili su službeni fotograf UN-a, kao i fotoreporter “Europa Newswirea”.

A kada je Ki-mun zastao na stranici na kojoj su izlistane žrtve familije Hasanović, vaš izvještač napomenuo je da su to imena samo iz te jedne porodice i da je na tom spisku oko 300 članova s istim prezimenom. Fiksirajući pogled na imenima koje je polako iščitavao, Ki-munova tuga bila je još vidljivija.

Generalni sekretar UN-a potom je pozvao stalnog “Avazovog” dopisnika u svoj ured, gdje se, što nije uobičajena praksa za susrete s novinarima, zadržao u kraćem, ali veoma otvorenom razgovoru o ovoj temi. Iznova je izrazio zahvalnost što je putem stranica ovog specijalnog medijskog projekta posvećenog upravo očuvanju institucionalne memorije o Srebrenici imao prilike poslati poruke o važnosti koncepta “Odgovornost za zaštitu” (Responsibility for Protect – R2P) iz 2005. godine i “Ljudska prava prvo” (Human Rights First). Ovo drugo usvojeno je na njegovu inicijativu 2013. godine, a oba koncepta zemlje članice UN-a nastoje primijeniti kao preventivne mjere.

Ki-mun je ponovio kako je to veoma važan pristup na kojem treba nastaviti raditi, jer u svijetu raste broj kriza, a ovi koncepti pružaju mogućnost prepoznavanja ranih signala upozorenja kako bi se zločini poput onih u Srebrenici i Ruandi izbjegli.

Generalni sekretar UN-a govorio je kako se još sjeća susreta sa žrtvama u Potočarima prije tri godine, kada je bio u zvaničnoj posjeti BiH.

Historijski fakti

- Nikada, dok sam živ, neću zaboraviti lica majki, sestara, žena, koje su izgubile svoje najmilije - rekao mi je generalni sekretar, nadovezujući se na svoja ranija sjećanja kako je, iako iskusni diplomata, te 2012. godine zaplakao u Srebrenici.

U društvu svog portparola Stefana Dužarika (Stephane Dujarric), koji je sve vrijeme prisustvovao susretu s “Avazovim” dopisnikom i koji ga je inicirao, generalni sekretar Svjetske organizacije još jednom je izrazio svoje duboko žaljenje zbog srebreničke tragedije u kojoj su nestale cijele porodice, istakavši da UN mora izvući sve pouke iz nedavne prošlosti na osnovu svih raspoloživih i potvrđenih historijskih fakata.

Sjećanje na potresno svjedočenje

Generalni sekretar UN-a u svom uredu prisjetio se veoma potresnog svjedočenja koje mu je, svojevremeno, predočio čovjek koga je opisao kao prevodioca za UN, ali ga nije imenovao. Ta žrtva srebreničkog genocida bila je u prilici da sluša pucnje koji su, kako ih je on čuo, bili pojedinačni, a ne rafalna paljba, što je i Ki-mun opisao sasvim vokalno: ti pucnji - “tak … tak… tak” - okončali su ponaosob živote njegove majke, oca, brata...

- Bilo je to strašno slušati - rekao je Ki-mun, jer to je ono što pamtite za sva vremena, u svim sretnim i bolnim trenucima.

Posebne poruke

Iskusni diplomati ovaj Ki-munov susret s bh. novinskim veteranom i dopisnikom s najdužim stažom u UN-u Erolom Avdovićem, koji je tri puta intervjuirao ovog generalnog sekretara, tumače i kao dostavljanje nove poruke regionu: o važnosti inovativne - kao dijelu javne diplomatije, nasuprot one tradicionalne - u kojoj posebno mjesto zauzimaju vjerodostojni medijski kanali. To se posebno odnosi na zemlje gdje treba zaživjeti tranziciona pravda i biti nastavljena daljnja demokratizacija postkonfliktnih društava.

O tome je u svom obraćanju u Parlamentu BiH još u maju 2009. godine govorio i američki potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden). Prepoznajući sve to, redakcija “Avaza” izražava svoju zahvalnost generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-munu.

Važna komemoracija

Ki-mun je izrazio i žaljenje što lično nije mogao prisustvovati ovogodišnjoj, 20. komemoraciji u Srebrenici, koja je bila od izuzetne važnosti.

- Da nisam imao ranije preuzete obaveze u vezi s organizacijom samita o eboli, sigurno bih ovog 11. jula bio u Srebrenici. Žao mi je što nisam mogao doći, no zato je tamo u ime svih nas bio i održao govor zamjenik generalnog sekretara Jan Elijason (Eliasson) - rekao je Ki-mun.

Tekst iz "Dnevnog avaza" objavljen 10. avgusta 2015. godine. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.