IMA STATUS OSUMNJIČENIKA

Dodika brinu istrage: I 2021. godine je najavio zabranu rada Tužilaštva BiH na području RS, ovoga puta je drugačije!

Kako se bliže istrage kraju, tako i Dodik poziva na zabranu rada Tužilaštva BiH i Suda na teritoriji RS

Milorad Dodik. Avaz

Miralem  Aščić

4.7.2023

Milorada Dodika, lidera SNSD-a i predsjednika RS, muče brojne istrage Tužilaštva BiH. Od predmeta "Vila", do napada na ustavni poredak. Na desetine je prijava u pravosudnim institucijama protiv čovjeka koji otvoreno negira genocid.

Dodika nešto jako muči

No, ovoga puta, Dodika nešto jako muči. Nije njemu toliki žal za Ustavnim sudom BiH, jer ni ranije nisu poštovane odluke ove institucije na području RS.

Dodiku bi vrlo lako mogle doći glave "istrage" i afere. Jedna od njih, osim Vile Dedinje, za koju se čeka signal i Beograda, jeste i afera koja se odnosi na istrage u vezi s "Prointerom" i sklapanjem višemilionskih ugovora. 

Tu je ono što bi Dodika itekako moglo zaljuljati. A njegova nervoza sve je veća. Pokazuje je svaki dan. 

Međutim, kako se bliže istrage kraju, tako i Dodik poziva na zabranu rada Tužilaštva BiH i Suda na teritoriji RS.

To je uradio i prije nekoliko dana.

 - Ustavni sud ne može mijenjati ustavni poredak BiH. Ja ću biti taj koji će opet predložiti da se zabrani djelovanje SIPA-e, Tužilaštva i Suda BiH u Republici Srpskoj, dok se te institucije ne vrate u ustavne okvire - rekao je Dodik početkom prošle sedmice.

Ali, i u decembru 2021.godine tvrdio je isto.

Reagirajući na činjenicu da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv njega i najviših zvaničnika RS pod sumnjom da svojim postupcima ruše državni ustavnopravni poredak, Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako je to rezultat “harange koju vodi politički ološ iz Sarajeva”.

Ista priča

 - Mi ćemo zabraniti rad Suda i Tužiteljstva BiH na teritoriju RS”, kazao je Dodik, na čiji je poticaj Parlament RS 10. decembra donio zaključak kojim se povlači saglasnost tog entiteta na uspostavu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) te na zakone o odbrani i sigurnosti, kao i na sistem jedinstvenog prikupljanja poreza i carina na državnom nivou.

Kada se sve pogleda, ovoga puta je drugačije jer je Dodik već osumnjičen i ispitivan je u Tužilaštvu. Vrlo lako bi mogao biti i optužen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.