PROVJERILI SMO

Šta piše u krivičnom zakonu BiH: Hoće li Milorad Dodik odgovarati zbog državnog udara!?

Iz Tužilaštva BiH za portal "Avaza" danas su rekli da prate novonastalu situaciju

Milorad Dodik. Srna

M. Aš

28.6.2023

Narodna skupština RS jučer je usvoјila neustavni Zakon o neprimјenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – po hitnom postupku, a na priјedlog predsјednika RS Milorada Dodika. 

Ovo je, tvrde stručnjaci, klasičan državni udar i napad na ustavni poredak BiH.

No, šta kaže Krivični zakon BiH. Može li Dodik biti kažnjen i koliko mu prijeti zatvora, ukoliko Tužilaštvo BiH ocijeni da je počinjeno krivično djelo.

Podsjećamo, u Tužilaštvu BiH formiran je ranije predmet u slučaju obilježavanja Dana Republike Srpske - 9. januara, datuma kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata proglasio neustavnim.

Međutim, za tužioce je teško doći do dokaza o počinjenom krivičnom djelu. Isti je slučaj već godinama po desetinama prijava protiv Dodika.

U Krivičnom zakonu BiH, članu 156, koji se odnosi na krivična djela protiv integriteta BiH stoji:

"Ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina"

U Član 157., stoji:

- Ko upotrebom sile ili prijetnjom upotrebe sile pokuša da otcijepi dio teritorije Bosne i Hercegovine ili da dio njene teritorije pripoji drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.

Iz Tužilaštva BiH za portal "Avaza" danas su rekli da prate novonastalu situaciju.

- Tužilaštvo BiH i agencije za provedbu zakona prate situaciju, te će poduzimati mjere prema osobama koje počine neko od kaznenih djela iz Kaznenog zakona BiH - rekli su nam.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.