SAMO OSAM ZASTUPNIKA ZA

Predstavnički dom PSBiH: Odbijen izvještaj VSTV-a za 2022. godinu

Nenormalno je da gospodin Tegeltija, koji je bio prvi čovjek VSTV-a šest i po godina, preko noći postane savjetnik Dodika, rekao je Borenović

Predstavnički dom PSBiH. N. Šaljić / Avaz

7.6.2023

Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2022. godinu odbijen je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Za ovaj izvještaj je glasalo samo osam zastupnika, protiv je bilo 25 zastupnika, a sedam je bilo suzdržanih.

Odbijanju izvještaja je prethodila duga rasprava.

Zastupnica Sabina Ćudić (NS) je podsjetila da je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija prije dvije godine u ovom domu da mu je cilj odstraniti one koji kvare ugled pravosuđa.

- Pročitat ću nekoliko citata o stanju u pravosuđu. I dalje se koriste termini kao što „alarmantno“, „katastrofalno“, „situacija je da pravosuđe gotovo i ne postoji“, „dotakli smo dno dna i dalje ne možemo“. To je izneseno na saslušanjima. Očekivali smo da će izvještaj podrazumijevati i zaključke koje je ovaj dom tada donio, ali i osvrnuti se na identifikovanu katastrofalnu situaciju. Kada uporedimo ovaj izvještaj s onim što je ovaj dom usvojio, mi shvatamo da ništa nije reflektirano u radu VSTV-a za 2022. godinu – poručila je Ćudić.

Borba protiv korupcije

Ona je navela da zna kako se VSTV borio protiv korupcije.

- Navode da su četiri stručna savjetnika angažovana projektno, na IPA projektu, koji će, kako kažu, znatno doprinijeti radu, uključujući projekat „pravosuđe protiv korupcije“. Zvuči kao jedan od onih srednješkolskih projekata, gdje mladi pišu svoje želje o BiH. Nailazim i na spektakularno objašnjenje gdje navode da su u novembru i decembru pripremljena tri video zapisa kojim je svrha informisanje javnosti o vrijednostima nosilaca pravosudnih funkcija. Govore građanima o integritetu, tamo gdje je među najnižim povjerenjem u pravosuđe. Ovo je Monti Pajton. 211 od 1445 osoba u pravosuđu je dalo saglasnost za objavljivanje finansijskih izvještaja – kazala je Ćudić.

Zastupnik Nenad Grković (Za pravdu i red) je kazao da nije normalno da zastupnici iz SNSD-a kritikuju rad Tužilaštva BiH i Suda BiH.

- Ne postoji niti jedan niti jedan sudija niti tužilac da nije pod vašom kontrolom – kazao je Grković.

O Milanu Tegeltiji

Zastupnica Sanja Vulić (SNSD) je istakla da bi bila najsretnija da ima kontrolu nad sudijama i tužiocima.

- Da imam tu moć ne bi moji najbliži saradnici bili predmet optužnica i ne bi hapsili tek tako ljude bez ikakvog dokaza i to s cilj da ih disciplinuje. Voljela bih da sam toliko moćna. Kažu da su Hercegovci, ja imam malo hercegovačke krvi, a ako vi imate bar malo ideje kako tto sve u djelo sprovesti da imamo kontrolu bit ću vam zahvalna – kazala je Vulić.

Branislav Borenović (PDP) je kazao da je skandalozno da prvi čovjek pravosuđa bude savjetnik prvog čovjeka jedne političke partije.

- Nenormalno je da gospodin Tegeltija, šta god neko mislio o njemu, koji je bio prvi čovjek VSTV-a šest i po godina, preko noći postane savjetnik Milorada Dodika. Nema direktnije konekcije i potvrde da je pravosuđe pod kontrolom politike. Ne postoji način da se opravda to i da se kaže da nema kontrolu nad pravosuđem – istakao je Borenović.

Mladen Bosić (SDS) poručio je da su svi svjesni kakva je situacija u pravosuđu.

- To je očigledno u kojem smjeru ide. Nije zato ni čudna ovakva percepcija o pravosuđu u javnosti. Svako bi imao neki primjer gdje bi dokazao da ovaj sistem ne funkcionište. Glavna kapa pravosuđa, koja se brine o zdravlju pravosuđa, je VSTV. Treba pronaći šta je izlaz iz ove situacije. Ovakva rasprava, ali mnogo šira i dublja je bila 2017. godine i svi su bili saglasni da se nešto mora dogoditi. Donesen je zaključak da se napravi novi Prijedlog zakona o VSTV-u, što se nikad nije desilo - podsjetio je Bosić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.