VELIKA BRITANIJA

Ovo je baza iz koje su poletjeli američki bombarderi prema BiH

Baza je otvorena 1943. godine, a prvih sedam godina bila je u vlasništvu britanske vojske, nakon čega je preuzima američka vojska

Baza u Engleskoj. Military Images / Baza RAF Fairford

S. S.

30.5.2023

Dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država preletjela su iznad Sarajeva i uputila se ka drugim gradovima u BiH.

Inače, oni su stacionirani u Velikoj Britaniji, tačnije u bazi RAF Fairford. RAF Fairford nalazi se u okrugu Glosteršir na jugozapadu te zemlje. Osim bombarderima Rockwell B-1 Lancer, ova baza je dom za britanske i američke vojne letjelice.

Riječ je o jedinoj bazi u Evropi gdje se nalaze američki bombarderi. Oni su se s RAF Fairforda kretali u misije u Iraku, a učestvovali su i u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.

Baza je otvorena 1943. godine, a prvih sedam godina bila je u vlasništvu britanske vojske, nakon čega je preuzima američka vojska.

Zauzima ukupno 4,7 kvadratnih kilometara, a ima i pistu koja je duga više od tri kilometra. Najinteresatniji u vezi s ovom bazom jeste Royal International Air Tattoo, najveći vojni aeromiting na svijetu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.