PODNOSI IZVJEŠTAJ

Eskobar: Nastavit ćemo koristiti sankcije za one koji potkopavaju institucije BiH ili Dejtonski sporazum

U saradnji s partnerima mi ćemo pokušati odvratiti Dodika od retorike podjela i otcjepljenja, rekao je

Gabrijel Eskobar. Screenshot

S. S.

18.5.2023

U toku je sjednica Odbora za vanjsku politiku Američkog senata, a izvještaje o stanju na području zapadnog Balkana podnose specijalni savjetnik državnom sekretara SAD-a Derek Šole (Chollet) i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).

Eskobar je poručio da je korištenje bonskih ovlasti bilo teška, ali potrebna odluka. Istakao je da će s partnerima raditi na tome da se odvrati predsjednik RS Milorad Dodik od retorike podjela.

Podijeljeno društvo

- Predsjednik Srbije i premijer Kosova su počeli pregovore o Zajednici srpskih općina na Kosovu u nadi da ojačaju mir. SAD podržava Kosovo i Srbiju da se provedu sve obaveze iz sporazuma. Srbija i Kosovo moraju normalizirati odnose da bi iskoristili potencijale – rekao je Eskobar.

Istakao je da je u BiH podijeljeno društvo, da su potkopane euroatlanske aspiracije i budućnost građana, a etnonacionalni politički lider vode političke igre, koje ne prate javno dobro.

- Mi se bavimo pitanjem jačanja uloge međunarodne zajednice da se održi mirovni sporazum. Koristili smo bonske ovlasti još od oktobra kako bi se formirala Vlada FBiH. To je bila teška ali potrebna odluka. Sa novim vladama možemo imati BiH na putu provedbe reforme i da se krene prema aspiracijama građana – istakao je Eskobar.

Podrška misiji EUFOR-a

Osvrnuo se i na izjave Milorada Dodika.

- Uznemireni smo predsjednikom RS sa njegovim antidemokratskim potezima. U saradnji sa partnerima mi ćemo pokušati odvratiti Dodika od retorike podjela i otcjepljenja. I dalje podržavamo ALTHEA misiju da se očuva teritorijalni integritet BiH, a u SAD ćemo i dalje koristiti sankcije za one koji potkopavaju institucije ili Dejtonski mirovni sporazum. Na kraju, to su i NATO članovi – zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.