BRČKO

Obilježavanje 31. godišnjice 108-215. Viteške brigade

To je jedan proces koji je trajao i bilo je teško od običnih građana napraviti vojnike i uspjeli smo u toj namjeri te zaštitili narod

S obilježavanja godišnjice. Fena

FENA

18.5.2023

Povodom obilježavanja 31. godišnjice 108/215. Viteške brigade, Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike BiH 1992.-1995. i Udruženje građana dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljani“ položili su cvijeće i vijence na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću, a potom i na Centralnom spomeniku pripadnicima ARBiH.

U sklopu tog obilježavanja u sali brčanskog “Preporoda” održana je i Svečana akademija na kojoj je o značaju i ratnom putu 108-215. Viteške motorizovane brigade Brčko govorio Mirsad Bajrektarević, načelnik štaba brigade, major i dobitnik "Zlatnog ljiljana".

Teški uslovi

Hazim Fazlović jedan od bivših komandanata brigade, govoreći o počecima rata i organizaciji u veoma teškim uslovima, rekao je da 17. maja 1992. godine u Gornjem Rahiću u mjestu Okrajci formirana 108. brigada ARBIH.

- To je jedan proces koji je trajao i bilo je teško od običnih građana napraviti vojnike i uspjeli smo u toj namjeri te zaštitili narod i odbranili teritoriju. Za uspjehe koje smo postigli zaslužna je odlična saradnja s HVO-om, jer na ovim dijelovima BiH nije bilo međusobnih sukoba zato što smo sarađivali i to je bilo za primjer - dodao je Fazlović.

Fahrudin Džanić, predsjednik Udruženja demobilisanih boraca ARBiH i jedan od bivših komandanata podsjetio je da je 556 pripadnika ove brigade položilo svoje živote u toku Odbrambeno-oslobodilačkog rata na području Distrikta, dok je njih 1.225 teže ili lakše ranjeno.

Dali živote

U svom obraćanju bivšim saborcima i gostima na Svečanoj akademiji Mirsad Bajrektarević, načelnik štaba brigade, major i dobitnik "Zlatnog ljiljana", govorio je o nemjerljivom doprinosu brigade u odbrani ovih prostora i cijele države, a posebno u zaštiti života civila.

- Teško je govoriti tim teškim vremenima i na ovakvim skupovima bude se uspomene koje ne bih želio nikome da se ponove. Veoma je bitno da obilježavamo ovaj datum jer mnogi su dali živote za odbranu Brčkog i ostatka BiH i veoma je bitno da sačuvamo mir zbog nadolazećih generacija - istakao je Bajraktarević.

U kulturnom dijelu obilježavanja ove godišnjice u sali brčanskog "Preporoda" izvedbama recitacija i pjesma predstavili su Irfan Kasumović iz Tuzle, Jasmina Pekić i Enida Mulamujić iz Brčkog uz pratnju Damira Dizdarevića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.