MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković razgovarao sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojanom Urumovom

Ministar Konaković naglasio je veliki značaj koji naša zemlja pridaje saradnji sa Vijećem Evrope

Sa sastanka u Sarajevu. Fena

FENA

10.5.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojanom Urumovom.

Tom prilikom je razgovarano o aktivnostima i projektima Vijeća Evrope u BiH, kao i mogućnostima i načinima za unapređenje saradnje između Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope.

Ministar Konaković naglasio je veliki značaj koji naša zemlja pridaje saradnji sa Vijećem Evrope te izrazio zahvalnost na podršci i pomoći kada je riječ o putu BiH u EU i reformskim procesima u oblastima ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

Šefica Ureda Vijeća Evrope Urumova izvijestila je ministra Konakovića o aktivnostima Ureda Vijeća Evrope, s naglaskom na provedbu projekata u sklopu Akcijskog plana za BiH. Izrazila je nadu da će BiH u narednom razdoblju imenovati svoje predstavnike u tijela Vijeća Evrope kao i okončati proceduru za izbor kandidata za suca Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Sagovornici su se tokom razgovora posebno osvrnuli na značaj implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci kao i drugih presuda, kako bi se što prije otklonila diskriminacija u izbornom procesu BiH, saopćeno je iz MVPBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.