SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Eskobar: Situacija u BiH ohrabrujuća prema tome što smo imali uspješne izbore

Stoga se radujemo radu s novom vladom na državnom nivou i novom vladom Federacije na unapređenju ciljeva stabilnosti, poručio je

Gabrijel Eskobar. Printscreen

H. J. I. / N1

3.5.2023

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) dan nakon nove runde pregovora između Beograda i Prištine na medijskom brifingu govorio je o tome, ali i o drugim regionalnim temama. 

Eskobar je na pitanje N1 komentarisao konstantna povezivanja Republike Srpske i Kosova, odnosno njihovog statusa, ali i kako SAD gleda na opću situaciju u Bosni i Hercegovini.

Regionalna stabilnost

- Počet ću tako što ću reći da je dijalog između Srbije i Kosova jedinstven za Srbiju i Kosovo. Ne uključuje druge strane. Sada su druge strane zainteresovane, jer to stvara mogućnosti za unapređenje regionalne stabilnosti. Ali, mi ne želimo da ponovo kreiramo model koji imamo u Bosni i koji je stvoren za Bosnu - kazao je Eskobar.

Prema njegovim riječima, SAD su ohrabrene posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, posebno je istakao nove glasove i lidere u strukturi vlasti.

- Situacija u Bosni je, rekao bih, ohrabrujuća prema tome što smo imali uspješne izbore. Ti izbori su proizveli vlade na državnom nivou, a sada i na nivou Federacije, koje su se formirale brže nego što su ikad formirane, koje unose nove glasove i još jednu generaciju lidera u strukturu vlasti, što je nešto što je bilo jako potrebno u Bosni. Stoga se radujemo radu s novom vladom na državnom nivou i novom vladom Federacije na unapređenju ciljeva stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i euroatlantskih integracija - zaključio je Eskobar.

Pregovori Beograda i Prištine 

Kada je riječ o pregovorima Beograda i Prištine, Eskobar je izrazio optimizam, istovremeno govoreći i o pravno obavezujućoj formi sporazuma koji je ranije postignut.

- Imamo pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova o normalizaciji, a jučer je razgovarano o primjeni tog sporazuma. Sada implementacija počinje formiranjem asocijacije opština sa srpskom većinom. To je zaista bio intenzivan fokus diskusije u kontekstu dijaloga uz posredovanje EU, a razgovarano je o važnim elementima. A sada je na glavnim pregovaračima da krenu naprijed i počnu s izradom statuta. Očekujemo da će se u naredne dvije sedmice glavni pregovarači sastati i ponovo razgovarati o ovom procesu. Ovaj proces je veoma važan i veoma je važno da dvije strane, posebno Kosovo, shvate ovaj proces ozbiljno i krenu na ubrzan način da se to uradi, da se dvije strane dogovore da to stave na parlamentarnu reviziju i zakonski pregledati, kako bi se uvjerili da je nepovratan i da je središnji dio normalizacije. Također, željeli smo da razgovaramo o nekim od uslova odnosa između manjinskih zajednica na Kosovu i centralne vlasti - stav je američkog zvaničnika.

Eskobar je dodatno pojačao ovaj stav, ističući da su Evropska unija i Sjedinjene Države veoma fokusirane na to da ovaj sporazum, na kojem smo veoma naporno radili, postane stvarnost, a ta stvarnost počinje udruživanjem, normalizacija je usredsređena na prava manjina, posebno srpskih, na Kosovu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.