O NACIONALNOJ STRUKTURI

Mehmedović: Bošnjaci su u debelom minusu za gotovo 800 pozicija

Oni koji su neravnopravni, ako tako možemo nazvati, majorizirani kada je riječ o predstavljanju samo na nivou države BiH su BošnjacI, kaže Mehmedović

Mehmedović: Ima ih 783 manje nego što zakon i Ustav propisuju. N. Šaljić / Avaz

19.4.2023

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović danas se obratio novinarima govoreći o nacionalnoj strukturi rukovodstva državnih, odnosno policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH i poštivanju zakonskih odredbi.

Bošnjaci majorizirani 

- Izmišljotina su tvrdnje koje dolaze od pojedinih zastupnika Evropskog parlamenta, zvaničnih institucija Hrvatske i domaćeg HDZ-a da su Hrvati majorizirani i neravnopravni u BiH o pitanju političkog predstavljanja. Također, nisu istiniti ni navodi zvaničnika koji tvrde da su Srbi ugroženi militarilizacijom, kako to oni nazivaju, koju, navodno, provode Bošnjaci. Oni koji su neravnopravni, ako tako možemo nazvati, majorizirani kada je riječ o predstavljanju samo na nivou države Bosne i Hercegovine su Bošnjaci. Ima ih 783 manje nego što zakon i Ustav propisuju i u debalansu su 58 od 71 instituciju, ponavljam gotovo 800 pozicija Bošnjaka je manje. Cijenim propis ove države i činjenicu da državni službenici i zaposlenici moraju biti stručni i profesionalni prije svega. Međutim, u složenoj državi kakva je BiH isti zakoni nedvosmisleno i jasno propisuju da u institucijama BiH mora biti osigurana odgovarajuća nacionalna zastupljenost državnih službenika i zaposlenika u skladu s nacionalnom strukturom stanovništva, a prema posljednjem popisu to precizira Zakon o upravi članom 7. Prema tom Zakonu, najvažnije načelo u radu državne službe je načelo zakonitosti koje podrazumijeva da sve institucije svoje poslove moraju obavljati u skladu sa zakonima – rekao je Mehmedović.

Podaci koje je iznio Mehmedović - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+18

Podsjetio je da, prema popisu iz 2013. godine, u BiH živi 50,11 posto Bošnjaka, 30,78 posto Srba i 15,43 posto Hrvata i 3,68 Ostalih. Istakao je da je to procentualni omjer koji moraju poštovati sve institucije u BiH, kako nalaže njegov Zakon o upravi i njegov član 7. Također, podsjetio da je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), mijenjajući Ustav Federacije na dan 02. oktobar koristio popis iz 2013. godine.

Zabrinjavajuća situacija

- Bošnjaci su u debelom minisu za gotovo 800 pozicija, ali je istovremeno zaposleno 423 Srba više i 478 Hrvata više od broja koji im pripada. Situacija je posebno zabrinjavajuća o pitanju rukovodećih državnih službenika i rukovodilaca unutrašnjih organizacionih jedinica, naprimjer u Ministarstvu pravde, Ministarstvu vanjske trgovine, u Regulatornoj agenciji za komunikacije, Agenciji za zaštitu ličnih podataka – rekao je Mehmedović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.