SMETA MU "DNEVNI AVAZ"

Kompromitirani sudija Perić traži sankcije za “jedan dnevni list”

Samo nas zanima koja je to institucija koja će obratiti pažnju na rad "Avaza", a na koju se Perić poziva i indirektno prijeti našem mediju

Branko Perić. Sud BiH

Miralem  Aščić

5.4.2023

U obrazloženju sudije Branka Perića, koji je danas bio za oslobađajuću presudu Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, koji su ukupno osuđeni na 15 godina zatvora u aferi "Respiratori", isticao se i jedan indikativan detalj njegovog pokušaja da zabrani pravo slobodnih medija.

Potrebno takvo nešto uraditi

Perić je, nakon izricanja presude “Respiratori”, pozvao institucije da obrate pažnju na rad medija te, kako je istakao, on nema takve ovlasti, ali apelira da je potrebno takvo nešto uraditi.

Istakao je i to da je u protekle dvije godine, koliko je trajao slučaj “Respiratori”, "određeni dnevni list radio neprofesionalno i stvarao pritisak u javnosti".

Između ostalog, Perić je kazao da "rad ovog dnevnog lista može utjecati na vladavinu prava".

Očigledno, sudija koji je već đuturile oslobađao Osmana Mehmedagića Osmicu ili optužene za ubistvo Dženana Memića, cilja na “Dnevni avaz”, koji je redovno izvještavao sa suđenja i dešavanja u vezi s tim.

S Perićem, koji je odbio da procesuira ratni zločin u Tesliću (tamo je u tom periodu bio tužilac), nemamo namjeru ni polemizirati.

Ali moramo reći da su o ovom slučaju pisali i mnogi drugi mediji, TV stanice i portali.

Shvatamo kao kompliment

Zato ovo shvatamo kao kompliment, jer njega boli objektivno izvještavanje najtiražnijeg i najutjecajnijeg dnevnog lista i medija u BiH.

Samo nas zanima koja je to institucija koja će obratiti pažnju na rad "Avaza", a na koju se Perić poziva i indirektno prijeti našem mediju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.