ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA

SDA tražila zaključak da se procesuira Dodik, iz RS-a rekli da je to kršenje ustavnog poretka

Ova tačka nije uvrštena na dnevni red jer su svi zastupnici iz RS-a bili protiv

Predstavnički dom PSBiH. Fena

23.2.2023

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Kešo predložio je da se na dnevni red uvrsti tačka kojom se od Tužilaštva BiH traži da procesuira negiranje genocida od strane predsjednika RS Milorada Dodika, ali ova tačka nije uvrštena na dnevni red jer su svi zastupnici iz RS-a bili protiv.

- On je eksplicitno i javno negirao genocid u Srebrenici, koji je potvrđen nizom presuda. On je počinio krivično djelo koje predviđa kaznu zatvora. Genocid predstavlja činjenicu, a negiranje predstavlja ne samo povredu krivičnog zakona, nego i čin povrede najdubljih osjećanja povreda osjećanja porodica žrtava, kojom se ugrožavaju i mir i sigurnost - rekao je Kešo.

Pritisak ili ne?

Zastupnik Nebojša Radmanović (SNSD) je kritikovao to što na proširenom kolegiju nisu predlagali tačke, nego ih na sjednici dodaju, što nije kolegijalno.

- Nije naše opredjeljenje da vršimo pritisak na organe pravosuđa. Kažete "zahtjevamo od Tužilaštva", to ne treba biti Predstavnički dom - kazao je dodao oko prošlosti neće biti dogovora na političkom polju, nego bi fokus trebao biti na Evropskom putu oko kojeg su svi saglasni.

Zastupnik Milan Petković (US) poručio je da je Kešin zaključak populizam i da se njime zakonodavna vlast miješala u rad sudske, čime bi se rušio ustavni poredak.

"Namjerno se uvrštava na dnevni red"

Branislav Borenović (PDP) je kazao da se ovakve stavke postavljaju namjerno na dnevni red i da će uvijek biti protiv ovakvih tačaka. Rekao je strankama iz Federacije BiH da mu nije jasno zašto se čude ovakvom ponašanju Milorada Dodika, obzirom da je i ranije govorio da "hodže arlauču" i da je "Sarajevo Teheran". 

Mladen Bosić (SDS) je rekao da je Milorad Dodik ovo namjerno rekao kako bi izazvao ovakvu reakciju.

- Ovo nije novi zamah, ovo je nastavka blokade institucija BiH. Pogledajte ovaj dnevni red, ovo vam je dokaz da Vijeće ministara ne funkcioniše. Nema niti jedne tačke koju je Vijeće ministara BiH predložilo.

Milorad Kojić (SNSD) kazao je da je ovaj prijedlog direktno miješanje u rad pravosuđa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.