REAKCIJE

Profesor Enver Kazaz za "Avaz" o sjednici NSRS: Dodik istodobno igra dvije predstave

Mislim da je reakcija osmorke izvanredna, kaže Kazaz

Kazaz: Razbuktavanje nacionalizma. Avaz

Piše: A. Bajramović

28.12.2022

Profesor na Filozofskom fakultetu UNSA i politički analitičar Enver Kazaz kaže da je cilj politike Milorada Dodika razbuktavanje srpskog nacionalizma, na kojem on „jaše“ duže od decenije, ali da je on svjestan da nema institucionalne moći da provede svoje separatističke namjere. 

Reakcija osmorke

Ponovno usvajanje neustavnog zakona o nepokretnoj imovini u NSRS Kazaz smatra predstavom u kojoj Dodik poručuje glasačima da je on neko ko jedini u ovom trenutku štiti srpske interese.

- Mislim da je reakcija osmorke izvanredna. Mislim da je gospodin Bećirović izvanredno reagirao, jer zahtjevati od osmorke u ovom trenutku neku drugačiju reakciju nema nikakvog smisla. Dežurne patriote iz opozicije, SDA, bili su u vlasti s Dodikom kada je prvi put donosio ovakav zakon i nema nikakvog moralnog prava da drži nekakve patriotske lekcije odgovornim političarima iz osmorke i gospodinu Bećiroviću – ističe Kazaz.


Dvije predstave

Na pitanje je li ovo, ipak, signal osmorki, s obzirom da je Dodik prije 13 dana najavljivao dogovor i uvažavanje, Kazaz odgovara da se u ovakvoj ustavnoj konstrukciji države politički savezi moraju praviti i sa osvjedočenim neprijateljima države.

- Dodik je nakon uspostavljanja koalicije sa osmorkom, prve programske koalicije od Dejtona do danas, morao da povuče potez kojim bi umirio srpsku opoziciju i kojim bi delegitimirao njen nacionalizam. Prema tome, on istodobno igra dvije predstave – jednu za međunarodnu zajednicu, sklapanjem vlasti sa osmorkom, a drugu za svoje glasače s nacionalističkim potezima kakve vuče u NSRS – kaže profesor Enver Kazaz.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.