REAKCIJE

Analitičar Velizar Antić za „Avaz“: Od rezultata nove vlasti u FBiH ovisi i položaj opozicije u RS

Ako rezultati dosadašnje opozicije u FBiH budu pozitivni to će uticati da i opozicija u RS ima bolje pozicije na predstojećim izborima i obori sa vlasti SNSD, rekao je Antić

Antić: Sve ovisi od toga da li će građanima biti bolje ili će se nova vlast ponašati kao SDA. Siniša Pašalić / RAS Srbija

Piše: Al. B.

29.11.2022

Duže od 15 godina „velika trojka“ koju čine SDA, SNSD i HDZ bila je u koaliciji, ali jedan od partnera sada izlazi iz vlasti, kaže Velizar Antić politički analitičar iz Banja Luke. 

U narednom periodu on očekuje da građani dobiju odgovore na nekoliko jako značajnih pitanja.

- Prije svega kako će se opozicija predvođena SDP-om snaći u ulozi vlasti. Oni su dobili povjerenje naroda da preuzmu odgovornost i vrše vlast u zemlji i vrlo brzo ćemo vidjeti da li su sva obećanja s kojima su dobili povjerenje realno sprovodiva, da vode novu politiku, bave se realnim problemima građana, imaju li znanja i sposobnosti da izvedu zemlju iz ćorsokaka u kome se našla ili će se ponašati isto kao SDA – kaže Antić.


Dodaje da će od rezultata osmorke ovisiti i položaj opozicije u RS, jer ako opozicija u FBiH ne uspije donijeti vidljiviji boljitak u životima građana i njoj će biti teže.

- Ako rezultati dosadašnje opozicije u FBiH budu pozitivni to će uticati da i opozicija u RS ima bolje pozicije na predstojećim izborima i obori sa vlasti SNSD. Jako zanimljivo je i pitanje kako će se SDA snaći u poziciji opozicije, jer svi znamo da u neuređenim i koruptivnim društvima partije na vlasti imaju mnogo mehanizama pomoću kojih mogu da koriste državne resurse za jačanje svoje stranačke infrastrukture. 

Ipak, sve ovisi od toga da li će građanima biti bolje ili će se nova vlast ponašati kao SDA, da bolje bude samo članovima partija na vlasti a da ostatak naroda dobija mrvice. To bi bilo veliko razočarenje i vodilo bi ka povratku SDA na vlast za četiri godine – ističe analitičar Velizar Antić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.