"AVAZ" NA LICU MJESTA

Muzej ratnih veterana 92 - 95. godine oslikava historiju BiH

Muzej veterana Dobrinje 1992 – 1995. godina svjedoči događajima koje je Bosna i Hercegovina, konkretno Dobrinja, doživjela za vrijeme agresije.

Piše: E. Abaz

20.11.2022

Jasmin Smječanin i Elvedin Puška - Avaz
Muzej veterana 92 - 95. - Avaz
Muzej  veterana 92 - 95. - Avaz
Muzej  veterana 92 - 95. - Avaz
Muzej  veterana 92 - 95. - Avaz
+6

Muzej veterana Dobrinje 1992 – 1995. godina svjedoči događajima koje je Bosna i Hercegovina, konkretno Dobrinja, doživjela za vrijeme agresije.

Ekipa "Avaza" je posjetila ovaj muzej, te u razgovoru sa Denisom Muminovićem, nekadašnjim komadantom, smo saznali odakle ideja za pokretanje ovog muzeja.

- Možemo reći da je ovo privatni muzej, jer je Elvedin Puška dao na korištenje svoj privatni objekat, te bio jedan od incijatora ove ideje. Razlog zbog kojeg je otovren ovaj muzej, jeste to što mi na Dobrinji nemamo nekog značajnog mjesta na kojem možemo djeci pokazati čime je sve Armija Bosne i Hercegovine raspolagala. Ovdje skoro osamdeset posto autentičnih stvari koje su se koristile za vrijeme rata – kazao je Muminović za "Avaz".


Denis Muminović: Pomoći skoro da nije ni bilo. AVAZ

Pomoć minimalna

Muminović ističe i to da je pomoć, kada je riječ o otvaranju ovog muzeja, od strane vlasti bila minimalna.

- Sredstva od Općine, što bi se reklo, na kašiku se daju, a od Vlade Kantona Sarajevo pomalo. Međutim, najveći problem je pravdanje sredstava, a institucije nemaju razumijevanja. Privatnik ne daje račun, jer kako dati račun za kupljenu pušku, neku fotografiju ili uniformu. I to je teško opravdati na način na koji oni žele – požalio se Denis.

Dodao je i to da kada je riječ o vlastima, veliku pomoć su dobili iz Ureda gradonačelnice Benjamine Karić, te da je na tome zahvalan.


Apel građanima

Jasmin Smječanin, općinski vjećnik i predsjednik Boračke komisije, istakao je da je potrebno da građani prepoznaju važnost ovog muzeja, jer on oslikava našu historiju.

- Ovo je sve postignuto zahvaljujući grupi ljudi, a nemoguće je sve reći i opisati, jer ono što se sve ovdje nalazi potrebno je vidjeti i doživiti, zbog toga i apelujem građanima da posjete ovo mjesto – poručio je Smječanin za "Avaz".


Jasmin Smječanin: Građani moraju znati važnost ovog muzeja. AVAZ

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.