PREDSJEDNIK PDP-A

Borenović najavio krivične prijave: Svi će odgovarati za falsifikovane dokumente, to mi daje snagu da se borim

Za nekoliko dana idem za dopunjenim zahtjevom za ponovno brojanje. Ovo je obaveza institucija da se stane u kraj političkoj korupciji, koja je preduslov svakoj korupciji, rekao je Borenović

Piše: S. Spahić

5.10.2022

Borenović: Predat zahtjev za ponovno brojanje. S. Spahić

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović zajedno sa predsjednikom SDS-a Mirkom Šarovićem stigao je u zgradu Centralne izborne komisije BiH (CIK) kako bi predao zahtjev za ponovno brojanje glasova za nivo predsjednika RS.

Nakon što je zahtjev za ponovno brojanje predat, Borenović se obratio novinarima. 

Riječ je oko 100 nepravilnosti, gdje je riječ oko 65.000 glasova - kazao je predsjednik PDP-a.






Doboj, Zvornik i Prijedor imaju najviše nepravilnosti

Ukazao je da je najviše nepravilnosti u Doboju, Zvorniku i Prijedoru.

Brojne glasove su dobili nepoznati kandidati, a naš je kandidat dobio 0. Za nekoliko dana idemo sa dopunjenim zahtjevom za ponovno brojanje. Ovo je obaveza institucija da se stane u kraj političkoj korupciji, koja je preduslov svakoj korupciji - naglašava Borenović.

Smatra da je potrebno otvoriti sve vreće sa glasačkim listićima.

- Treba da se ustanovi da li su te nule namjerno stavljene. Nema nijednog primjera da je vlast oštećena. Vidim da su se ljudi ohrabrili, dobijamo sve više izjava da je ljude sramota. Batinaši kradu izbornu volju građana i kome ćete u Doboju uložiti prigovor -upitao je Borenović.

Volja birača ili brojača

On je istakao da se treba utvrditi da li je ovo volja birača ili brojača, a da će sve ostalo ovu zemlju odvesti u nestanak. Borenović je naveo kako smatra da nije bilo preuranjeno proglašenje pobjede Jelene Trivić, kandidatkinje za predsjednika RS.

Predsjednik PDP-a je najavio krivične prijave. Bit će stotinu krivičnih prijava, možda i hiljade. Svi će odgovarati za falsifikovane dokumente koje su objavili od ATV-a, RTRS-a, Srne i Faktor magazin. 

To meni daje snagu da se borim do kraja - izjavio je Branislav Borenović.

Borenović je ponovo podsjetio na član 2. tačka 10. Izbornog zakona prema kojem se mogu ponoviti izbori ako postoje brojne nepravilnosti Izbornog zakona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.