POTPREDSJEDNIK RS-A

Salkić: Sistemska diskriminacija u bh. entitetu RS direktna su posljedica Dodikovih stavova

Veliko je pitanje i dilema zašto se u srcu Evrope, od te Evrope, dozvoljava diskriminacija i aparthejd na temelju ciljeva koji su bili osnov za činjenje genocida nad Bošnjacima, izjavio je Salkić

Salkić i Dodik. AVAZ

A. O.

19.9.2022

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić reagirao je na izjave člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika koji je izjavio da sa muslimanima ne može imati zajedničke škole, zajedničke udženike, kazavši da je sistemska diskriminacija Bošnjaka u ovom entitetu, aparthejd u školama kojeg provodi vlada RS, direktna posljedica Dodikovih stavova.

- Sistemska diskriminacija Bošnjaka u ovom entitetu, aparthejd u školama u ovom entitetu, kojeg provodi vlada RS, direktna su posljedica Dodikovih stavova. Sve ove aktivnosti provode se sa ciljem realizacije neostvarenog ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru u ovom dijelu Bosne i Hercegovine - kazao je Salkić.

Dodao je da se zbog toga kroz diskriminaciju i aparthejd žele stvoriti nemogući uslovi za život i opstanak Bošnjaka u ovom entitetu.

- Zbog realizacije ovakvog ratnog cilja Bošnjaci su protjerani, imovina uništena, ubijani su i mučeni u logorima, počinjen je genocid nad Bošnjacima - rekao je. 

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za ove zločine vojno i političko rukovodstvo pobunjenih bosanskih Srba je presuđeno za genocid, udruženi zločinački poduhvat, etnički progon i mnoge druge teške ratne zločine.

Danas mirnodopskim metodama bez bilo kakve sankcije Milorad Dodik predvodi one koji pokušavaju ostvariti neostvareni ratni cilj i ponovo protjerati Bošnjake kreiranjem ambijenta u kojem dugoročno ne mogu ostati da žive.

Veliko je pitanje i dilema zašto se u srcu Evrope, od te Evrope, dozvoljava diskriminacija i aparthejd na temelju ciljeva koji su bili osnov za činjenje genocida nad Bošnjacima, stanovnicima Bosne i Hercegovine i Evrope, na pragu 21. vijeka.

Indolentnost i šutnja Evrope o ovim postupcima i ciljevima pokazuje da oni nisu spremni pozitivne evropske vrijednosti braniti podjednako na svakom mjestu i u svačiju korist.

Vrijeme je da se uspavani tzv. civilizirani svijet probudi prije negoli bude kasno i zaustavi diskriminaciju i aparthejd u entitetu kojem su nepravedno i diskriminirajući prihvatili da se zove samo po jednom narodu – rekao je potpredsjednik Salkić, navodi se u saopćenju kabineta potpredsjednika RS.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.