SAOPĆENJE

SDP tvrdi: SDA i HDZ za stranački skup potrošili 50.000 KM državnih sredstava

Radnicima se pored direktora ovog javnog preduzeća, Vildana Hajića, obratili i Melika Mahmutbegović, Amir Šećibović, Tahir Lendo i Salkan Merdžanić, svi na listama SDA za predstojeće izbore , navode iz SDP-a

Sa spornog skupa. AGENCIJE

S. S.

11.9.2022

Proteklog vikenda, na Vlašiću, u organizaciji ŠPD "Srednjobosanske šume" Donji Vakuf, organizovana je 6.interna Šumarijada. Bila je ovo prilika, prvi put nakon 2019.godine, da se na jednom mjestu okupe radnici ovog javnog preduzeća i objasni im se kako i za koga treba glasati na Općim izborima koji će se održati 2.oktobra, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

- Jer, kako drugačije objasniti skup na kome se radnicima, pored direktora ovog javnog preduzeća, Vildana Hajića, obratili i Melika Mahmutbegović, Amir Šećibović, Tahir Lendo i Salkan Merdžanić, svi na listama SDA za predstojeće izbore - piše u saopćenju SDP BiH.

Prisutan bio i Marinko Čavara

Kako tvrde iz SDP-a BiH, na skupu je bio i čovjek sa američke crne liste Marinko Čavara. 

- Ove godine, kao i svake, ali samo predizborne godine, na Šumarijadi, SDA se pridruže i njihovi vječiti koalicioni partneri, posebno kada se jede i pije o državnom trošku – tako da je priliku da prisutne pozdravi dobio i predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, nosilac liste HDZ BiH za Parlamentarnu skupštinu BiH, koji je ujedno i član američke „Crne liste“ zbog „ugrožavanja stabilnosti regije potkopavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija“. Uz njega je bila i ministrica finansija u Vladi SBK, Mirjana Plavčić, također na listi HDZ BiH - tvrdi SDP.

Kažu da je na ovaj skup potrošeno najmanje 50.000 KM.

- Zanimljivo je da je na organizaciju ovog skupa spiskano najmanje 50.000 KM, barem prema Pozivu za dostavljanje ponuda koje je ŠPD "Srednjobosanske šume" Donji Vakuf uputila, a u kome je navedeno da će Šumarijadi prisustvovati 850 radnika ovog preduzeća. S obzirom na to da preduzeće ima oko 800 radnika, jasno je da su uredno planirali i dodatnih 50 "neradnika" ovog preduzeća u obliku stranačkih kandidata SDA i HDZ, kojima je bio za cilj da pridobiju glasove kroz predizborni skup plaćen državnim parama što je izričito zabranjeno izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nedavno nametnuo Visoki predstavnik - navodi SDP.

Baahatost i korupcija

SDP BiH smatra da je ovo najbolji prikaz bahatosti i korupcije.

- U vrijeme kada kandidati SDA javno obećavaju da će ako pobjede SIGURNO otjerati sve one koji su za borbu korupcije i da će SDA imati „nulti stepen brobe protiv korpucije“ trošenje 50.000 KM na stranačka „prela“ u vrijeme dok to isto preduzezeće ne može obezbijediti ogrjev za penzionere i demobilisane borce ili ga osigurava po enormnim cijenama, je najbolji prikaz bahatosti i korupcije za koju se SDA i HDZ zalažu - zaključili su iz SDP-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.