Iako je šljiva ove godine izuzetno rodila, većina bosanskohercegovačkih voćara našla se u problemima - voće nema ko da bere. Iako su dnevnice, prema riječima poljoprivrednika, dobre, i za dan se može zaraditi 50-60 KM za posao koji i nije toliko težak, došli su u opasnost da im šljive propadnu.
Neki smatraju da je rješenje u sušenju šljiva. Nekada je većina seoskih domaćinstava imala malu sušaru. Osuši se šljiva, a zadruga je preuzme i dobro plati. Danas, iako je cijena suhe šljive dobra, oko 8 maraka po kilogramu, u selima ima tek po jedna-dvije mini sušnice, kao što je slučaj u Malešićima kod Gračanice.
-Ja se cijelog života bavim poljoprivredom. Od svoje 15. godine sam sa rahmetli ocem sušio šljivu i uvijek smo dobro prolazili. Danas sam ostao sam u cijelom selu, pa ljudi navalili da im sušim šljivu, ali ne mogu stići svima udovoljiti, jer u jednom turnusu osušim 150 kiograma i dobijem 30-35 kilograma suhe šljive. Jednostavo, nema ko da radi - kaže Ibrahim Vajzović.
Vlasnik firme za otkup voća, Edvin Taletović, rekao nam je da je njegova firma ove godine otkupila 200 tona sirove šljive i izvezla u zemje EU.
- Nažalost, mogli smo otkupiti i više, ali šljivu nema ko da bere, nema radne snage, nema interesa kod ljudi da zarade. Brojni šljivici lahko mogli ostati neobrani - rekao nam je Taletović.