EKSKLUZIVNO

Objavljujemo poruke narkobosa Milana Matkovića i njegove bande: Planirali ubistvo Ašćerića, kilogram kokaina prodavali za 70.000 maraka

Matković je prije mjesec uhapšen kod Trebinja na osnovu crvene potjernice zbog šverca kokaina, imao pomagače u bh. pravosuđu

Milan Matković: Tužilaštvo ga tereti za brojna krivična djela. Avaz

Piše: Miralem Aščić

19.8.2022

Tužilaštvo BiH zatražilo je jučer produženje pritvora za još dva mjeseca za uhapšenog narkobosa Milana Matkovića, ali i Sašu Ratkovića, Dragana Supića, Tomislava Vidakovića i Vladicu Rakića! 

Portal "Avaza" u posjedu je prijedloga za produženje pritvora Matkoviću i njegovo narkobandi. 

Dogovarao i kupovinu i prodaju oružja u BiH

Matković je prije mjesec uhapšen kod Trebinja na osnovu crvene potjernice zbog šverca kokaina. Nalog za njegovo hapšenje izdalo je Tužilaštvo BiH, koje ga, između ostalog, tereti za međunarodni organizirani kriminal, ali i planiranje brojnih likvidacija.

Matković je, također, otkriven dešifriranjem Anom aplikacije, a utvrđeno je da je godinama imao zaštitu u pravosuđu. Ali Matković je imao informacije od pojedinaca iz pravosuđa, pa je isključivo koristio Anom, koji je razotkrio američki FBI, otkriva portal "Avaza". 

Ovaj narkobos je, također, dogovarao i kupovinu i prodaju oružja u BiH.

Faksimil poruka između Matkovića i njegove narkobande. Avaz

On je, kako se navodi, u avgustu 2020. godine dogovarao ubistvo Miljana Vidovića, ali i Rade Ašćerića. Ubistva je planirao s Đorđom Kulićem i Slobodanom Ašćerićem Snajperom, tvrdi Tužilaštvo.

Prema navodima Tužilaštva, što je navedeno u prijedlogu za pritvor, Ašćerić je trebao biti ubijen u klubu “Muzej” u Novom Sadu. Tužilaštvo ima brojne dokaze o Matkovićevim nezakonitostima, a drogu, pretežno kokain, nabavljao je od izvjesnog Carlita iz Kolumbije, s kojim su Matković i Ratković dogovarali način i uvjete prodaje.

Kokain su prodavali po cijeni od 33.000 do 35.000 eura po kilogramu. Tužilaštvo tvrdi da je paralelno s tim Matković nabavljao drogu od njemu poznate osobe Holi iz Španije i Belgije po cijeni od 27.000 eura po kilogramu.

 - Ja se samo u Carlita uzdam - kaže Matković u jednoj od poruka, navodi se u prijedlogu za pritvor koji je u posjedu portala "Avaza". 

Faksimil poruka između Matkovića i njegove narkobande. Avaz

U dokazima Tužilaštva se navodi da je Matković iz Južne Amerike početkom 2021. godine naručio 350 kilograma kokaina, koje je platio putem tokena.

Međutim, za Tužilaštvo BiH ključne su poruke otkrivene na Anomu, koji su koristili i Matković i njegova ekipa.



Faksimil prijedloga Tužilaštva: Planirano ubistvo Ašćerića. Avaz

U jednoj od poruka Matković kaže: "Holi izašao u novinama, ljudi mu nestaju, troje je maknuo, ko god ne sluša, makne ga.” Ova poruka je poslana 26. februara 2021. godine.


Ratković na Anomu koristio nadimak “Porsche”

No, Matković u komunikaciji koja je nastala u septembru 2020. godine piše da je aplikacija pala i da se svi razgovori prate. On to priznaje i u porukama s uhapšenim Sašom Ratkovićem.

- Sve se vidi, nikada nećemo izaći iz zatvora - kaže Matković u jednoj od poruka, dok Ratković odgovara: Ostaje nam da bježimo u Južnu Ameriku. 


Faksimil poruka. Avaz

Ratković je na Anomu koristio nadimak “Porsche”, saznaje "Avaz".

Novac stečen od prodaje droge su ulagali u kupovinu elektronskog novca bitkoin, a naknadno su kupovali nekretnine, skupocjena vozila, satove, hotele.

Za čuvanje droge i pravljenje šteka bio je zadužen Tomislav Vidaković Vojvoda iz Trebinja, koji je za to dobivao naknadnu od 500 eura po turi, tvrdi Tužilaštvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.