TURIZAM

Pomama za putovanjima i u avgustu: Bh. građanima Egipat opet hit-destinacija

Prosječna cijena aranžmana iznosi 1.500 KM po osobi

Egipat: Velika zainteresiranost. Agencije

Piše: A. Kukić

3.8.2022

Nakon što su mnoge zemlje ublažile epidemiološke mjere uvedene zbog koronavirusa, građani širom svijeta odlučili su ljeto provesti van svoje države. U tome nisu izuzetak ni Bosanci i Hercegovci, a iz turističkih agencija kažu kako iz dana u dan imaju sve više posla.


Nastavak trenda

Trend iz juna i jula nastavlja se i u avgustu, tako da pomama za ljetovanjima u Turskoj i Egiptu ne prestaje.

Adin Čišić, uime „Sol Azur“ agencije, za „Avaz“ kaže kako je zabilježen znatno veći broj putnika u odnosu na sezonu 2021. godine.

- I ovaj mjesec najzastupljenije destinacije ostaju Turska i Egipat. Međutim, tu su i individualni aranžmani za Maldive, Dubai i Abu Dabi - kaže Čišić.


Dubai: Najpovoljniji aranžman od 1.800 KM. Agencije

Kada je riječ o cijenama aranžmana, oni najpovoljniji za Tursku i Egipat kreću se od 1.300 do 1.500 KM po osobi.

- Najpovoljniji aranžman za Maldive iznosi od 2.800 do 3.000 KM po osobi, dok je za Dubai najpovoljnija opcija ona od 1.800 KM - objašnjava Čišić.


Bez ograničenja

Hadidža El-Šarkavi (Sharkawi), iz Turističke agencije „Relax Tours“, kaže za „Avaz“ da je Egipat definitivno hit-destinacija ove godine.

- Tokom cijelog ljeta dominante su destinacije Egipat i Turska. Za avgust već imamo dosta rezervacija, pa možemo reći da su i dalje tražene. Najpovoljniji i najsigurniji izbor ovog ljeta je svakako Hurgada i odmor na prelijepim plažama Crvenog mora - kaže Šarkavi.

Objašnjava nam kako cijena aranžmana zavisi od kategorije hotela, usluga i broja dana, pa tako prosječna cijena aranžmana za Egipat, za boravak od osam dana, iznosi 1.500 KM po osobi.

- Dodatni razlog za ljetovanje u Egiptu je i putovanje bez Covid ograničenja. Osim kupanja i sunčanja, oni željni avanture mogu osjetiti pravi ugođaj vožnje kvadovima kroz pustinju, preko pješčanih dina koje izgledaju kao u filmovima. Možete se okušati i u jahanju kamila, ronjenju sa specijaliziranom opremom, ali i plovidbi brodom do čuvene „Orange bay“ plaže - ističe Šarkavi.

Povoljna Budva

Agencije u ponudi imaju i povoljne opcije ljetovanja za mlade, tako da sedam noćenja u Budvi košta 399 KM, uključujući kompletnu organizaciju, od pratioca putovanja do prijevoza modernim turističkim autobusima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.