PREDSJEDNIK CIK-A

Arnautović: Nije bilo konsultacija sa Šmitom, nemamo informacija o njegovoj intervenciji

Na glasačkom listiću će se naći 127 političkih subjekata, 18 se neće danas žrijebati, 10 nema ovjerene kandidatske liste, a osam se nalazi u okviru koalicija, rekao je Arnautović

Arnautović: U procesu obrade je još 16 hiljada naloga. A. Kukić

Piše: A. Kukić

21.7.2022

U skladu sa Izbornim zakonom BiH i Uputstvom o postupku žrijebanja političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću Centralna izborna komisija BiH je u svom sjedištu u Sarajevu organizirala žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću.



Deset hiljada nije završilo postupak prijave

Prije nego se pristupilo žrijebanju političkih subjekata, obratio se predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

- Rok za prijavu glasača izvan BiH je istekao, nalog je otvorilo oko 88 hiljada osoba, a 10 hiljada nije završilo postupak prijave - rekao je Arnautović i dodao da oni neće biti obrađeni.

- U procesu obrade je još 16 hiljada. 75 dana su na raspolaganju imali birači van BiH da se registruju. Vrlo smo zadovoljni funkcioniranjem aplikacije e-izbori. Sada nemamo ono što smo imali u prošlosti, višestruke prijave jedne osobe sa različitih adresa. Zloupotrebe su spriječene - istakao je predsjednik CIK-a.

Otvoren poziv Šmitu da posjeti CIK

Arnautović je iznio stav o intervenciji visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

- Mi nemamo nikakve zvanične informacije, niti je sa CIK-om Šmit obavio konsultacije. Već duže vremena stoji otvoren poziv Šmitu da posjeti CIK, tako da za sada nemamo komentar na informacije vezane za izmjene Izbornog zakona BiH - rekao je Arnautović

On je dodao da je okončan proces ovjere političkih subjekata.

- Na glasačkom listiću će se naći 127 političkih subjekata, 18 se neće danas žrijebati, 10 nema ovjerene kandidatske liste, a osam se nalazi u okviru koalicija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.