RAZJAŠNJAVANJE

Omer Čevra negira da je njegova supruga dobila posao na vaučerima

Iz Ministarstva okoliša i turizma je saopćeno da su putem javnog poziva odabrani su "eKupon", Citydeal te Linden (platforma odmoriubih.ba)

Bračni par Čevra: Konkurs okončan prije nekoliko dana. Avaz

Piše: M. Aš.

21.7.2022

Iako se u pojedinim medijima pojavila informacija da je Edita Đapo,  ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH dodijelila 666.000 KM firmi koja je u vlasništvu Selme Hadžipašić-Čevra, supruge Omera Čevre, savjetnika ministra Veska Drljače, to se pokazalo netačnim.

Naime, iz Ministarstva okoliša i turizma saopćeno je da su putem javnog poziva odabrani "eKupon", "Citydeal" te "Linden" (platforma odmoriubih.ba) kao firme koje će prodavati turističke vaučere za ljetovanje u BiH.

 - Odabrane kompanije imaju sjedište u Sarajevu, a ministarstvo će svakoj od tri doznačiti sredstva u iznosu od 666.666,66 KM - rečeno je iz Ministarstva.

Uvjete javnog poziva nisu zadovoljila dva aplikanta, "Bi Consulting" iz Sarajeva, te "Brodomerkur" iz Širokog Brijega.

Lista aplikanata koji su zadovoljili propisane uslove. Avaz

U vlasničkoj strukturi firme “CityDeal”,nalazi se i ime Selme Hadžipašić-Čevra, supruge Omera Čevre.

Ko su osnivači i na kojoj adresi su firme

Ona je vlasnica firme "CityDeal", zajedno s Hasanom Ališahom, što je vidljivo iz registra poslovnih subjekata Federacije. Selma Čevra je također zaposlena u Ministarsvu finansija BiH.


Izvod iz registra poslovnih subjekata. Screenshot

Ali, kada u pitanju firma “City Deal FlyFly Travel”, koja je dobila posao, kao osnivačica je navedena Emma Muminović, a kao direktor Adnan Ališah. Obje ove firme i  “City Deal  i “City Deal FlyFly Travel  nalaze se na istoj adresi.


Traženi uvjeti i potrebni kriteriji

Đapo je potvrdila za "Avaz" da je posao u vezi s turističkim vaučerima dodijeljen ovim kompanijama, ali na osnovu, kako je rekla, traženih kriterija.

- Mi nismo ulazili u to ko je vlasnik, nas su zanimali samo traženi uvjeti i potrebni kriteriji. To je bilo navedeno na našoj stranici. Nisam znala ko je vlasnik ni suvlasnik - kaže Đapo.


CitDeal i CityDeal FLyFly na istoj adresi u Sarajevu. Avaz

I Drljačin savjetnik Čevra tvrdi da nema nikakvo suvlasništvo u firmi Citydeal FlyFly Travel d.o.o. koja prema navodima za koje ne zna, jeste dobila određeni novac od Vlade FBiH.

 - Ovdje se radi o dva različita pravna lica. Pravno lice Citydeal d.o.o., gdje imam 10% suvlasništva, nije imalo nikakav promet u zadnjih 5 godina. Koja je firma dobila novac i od koga mene lično ne zanima, jer nema nikakve veze sa firmom u kojoj sam ja 10% suvlasnik - kaže Čevra.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.