DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Mehmedović: Delegaciju EU treba tražiti od Tužilaštva da pokrene postupak protiv Vlade RS

EU je trebala i treba tražiti pokretanje tužbe protiv Vlade RS zbog Komisije koja je imala za cilj falsificirati činjenice o genocidu i kompromitirati Međunarodni sud, naveo je

Šemsudin Mehmedović: Finansiranje rada Komisije je čin korupcije u političke svrhe. ARMIN DURGUT / PIXSELL

Avaz.ba

14.7.2022

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović uputio je otvoreno pismo Delegaciji Evropske Unije u BiH, na čijem čelu je Johan Satler (Johann Sattler), gdje im poručuje da je potrebno da traže od Tužilaštva BiH da pokrene postupak protiv Vlade RS-a za krivično djelo međunarodne prevare.

- EU je trebala i treba tražiti pokretanje tužbe protiv Vlade RS zbog Komisije koja je imala za cilj falsificirati činjenice o genocidu i kompromitirati Međunarodni sud. Obzirom na napade koje ste doživjeli nakon objave bloga o Srebrenici, pozivam Vas da ne odgovarate riječima već djelima: EU i država BiH trebaju pokrenuti aktivnosti za tužbu protiv Vlade RS-a i međunarodnih učesnika te članova Komisije zbog namjere i pokušaja falsificiranja činjenica o genocidu u Srebrenici koju je trebala realizovati Komisija na čijem je čelu bio plaćenik Gideon Grajf (Greif) - poručio je Mehmedović.

Grajfov izvještaj

Mehmedović smatra da novac kojim je Vlada RS-a finansirala ovu Komisiju čin korupcije u političke svrhe.

- Podsjećam Vas, radi se o falsificiranim nalazima i međunarodnoj uroti i prevari "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995." koju je formirala Vlada bh. entiteta RS, a koja negira da se u bosanskohercegovačkom mjestu Srebrenica desio genocid nad Bošnjacima - rekao je Mehmedović te dodao:

- Godine 2019. Vlada RS, pozvala je Grajfa da predvodi komisiju koja je sastavila izvještaj o masovnom ubistvu preko 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih muslimana (Bošnjaka op. a.) od strane snaga bosanskih Srba u Srebrenici u julu 1995. godine. Njegovi nalazi, objavljeni prošlog ljeta, naišli su na široku kritiku od strane naučnika, pri čemu je većina kritika bila usmjerena na njegove tvrdnje da masakr nije predstavljao čin genocida i njegovu tvrdnju da "značajan broj posmrtnih ostataka ekshumiranih iz masovnih grobnica pripada ljudima koji su ubijeni van konteksta masovnih zločina." U prošlogodišnjem televizijskom intervjuu, Grajf je rekao da "broj ne prelazi 3.714 žrtava", a tu tvrdnju, nakon izbijanja skandala, kasnije je nazvao greškom.

Govor Rozensafta

Mehmedović je mišljenja da je riječ o dobro planiranoj međunarodnoj prevari, uroti i međunarodnom krivičnom djelu i kao takvo treba biti tretirano kao Međunarodno krivično djelo svih učesnika: i Vlade RS-a i ostalih uključenih u formiranje i rad ove Komisije.

- U novembru prošle godine čelnik te Komisije Gideon Grajf je trebao umalo dobiti odlikovanje njemačkog predsjednika Frank-Valtera Štajnmajera (Walter Steinmeier). Faktori međunarodne zajednice u BiH su sve to posmatraii bez da se poduzimalo mjere kako bi se spriječilo da se uvijek iznova pokušavaju kompromitirati presude Međunarodnog suda pravde. Napominjem na važnu činjenicu: Novac poreskih obveznika Vlada RS je trošila i za političke interese Srbije - naveo je Mehmedović.

Pisao je i o govoru Rozensafta iz Svjetskog jevrejskog kongresa koji je govorio na komemoraciji u Potočarima 11. Jula i upitao šta će EU uraditi da krivična djela Vlade RS i Komisije budu kažnjeni.

Podsjetio je i na izjavu Menahema Rozensafta: Izjavio je da je prošlogodišnji izvještaj tzv. Nezavisne komisije o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine potpuno nedopustiv čin i intelektualna i jurisprudencijalna gadost koja poriče nedvosmislene i dosljedne nalaze Međunarodnog suda pravde i brojnih vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da je u Srebrenici počinjen genocid. Naglasivši da se poricateljima genocida ne smije dozvoliti da i dalje šire svoje laži i besramno pokušavaju prebacivati krivicu na žrtve, Rosensaft je kazao da je baš takav nedopustivi pokušaj bio i prošlogodišnji izvještaj takozvane Nezavisne komisije koju su imenovale vlasti RS.

- Taj izvještaj je intelektualna i jurisprudencijalna gadost koja poriče nedvosmislene i dosljedne nalaze Međunarodnog suda pravde i brojnih vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da je u Srebrenici počinjen genocid - poručio je Rozensaft tom prilikom, a prenosi Mehmedović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.