KOSOVO

U Prizrenu održan komemorativni program "Ne zaboravimo Srebrenicu"

Nažalost, počinioci tog genocida još uvijek nisu shvatili težinu greške koju su počinili, kazao je Totaj

E. Ć. / Anadolija

11.7.2022

Sa komemoracije i "Marša mira" u Prizrenu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici danas je održana komemoracija i "Marš mira" u organizaciji Kulturno umjetničkog društva "Šarski behar" iz Prizrena, javlja Anadolu Agency (AA).

Komemorativnom programu nazvanom "Ne zaboravimo Srebrenicu" pored građana, prisustvovali su gradonačelnik Prizrena Shaqir Totaj, predsjednik bošnjačke koalicije Vakat Rasim Demiri, ambasador Turske u Prištini Cagri Sakar, generalni konzul Turske u Prizrenu Ismail Cenk Cen, kao i gosti iz Novog Pazara.



Genocid se nije desio, bio je planiran

Totaj je izjavio je da se danas prisjećamo genocida u Srebrenici koji je potresao cijelu Evropu i savremeni svijet, i koji i dalje kuca na savjest modernog čovječanstva.

- Nažalost, počinioci tog genocida još uvijek nisu shvatili težinu greške koju su počinili. Volio bih da vidi osvješćenje srpske politike i da priznaju i traže izvinjenje kako bi olakšali bol porodicama žrtava - kazao je Totaj i izrazio nadu da se tako nešto nikada neće ponoviti.

Lider bošnjačke koalicije kazao je da se genocid u Srebrenici nije desio, nego je planiran i organizovan od strane srpskog agresora.

- To je država Srbija planski uradila i nažalost u mnogim govorima koji se danas govore i koji su se govorili nekako ima i onih koji to namjerno neće da kažu, a neki iz zaborava ni ne pominju ko je to počinio - rekao je Demiri.

Srebrenicu nikada nećemo zaboraviti

Ambasador Turske Sakar je kazao da je genocid u Srebrenici crna tačka u svjetskoj historiji. Kazao je da "iako danas proslavljamo treći dan Kurban Bajrama, saginjemo glavu na godišnjicu genocida u Srebrenici, koji nikada neće biti izbrisan iz naših sjećanja".

- Kako je rekao mudri vođa Alija Izetbegović, zaboravljeni genocid se i ponavlja. Nikada nećemo dozvoliti da se genocid u Srebrenici zaboravi, da se ovakvi zločini ne bi ponovili nigdje u svijetu. Srebrenicu nikada nećemo zaboraviti - poručio je Sakar.

Nakon govora izveden je prigodan program, a na kraju su pušteni bijeli golubovi, simboli mira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.