DANAS SJEDNICA VLADE FBIH

Profesor Ekonomskog fakulteta UNSA Ljiljan Veselinović za "Avaz": Poslodavce rasteretiti i nakon što kriza prođe

Mislim da bi tu mjeru bilo dobro zadržati i nakon ove situacije, istakao je Veselinović

Ljiljan Veselinović. Arhiva

Piše: Al. B.

7.7.2022

Vlada FBiH danas bi trebala usvojiti uredbu sa nizom mjera podrške stanovništvu koje je posebno pogođeno poskupljenjima. Kako je saopćeno sa radnog sastanka premijera Fadila Novalića i njegovih zamjenika Jelke Milićević i Veska Drljače, te pomoćnika federalnog ministra za boračka pitanja Mirze Terze, uredbom je definirana novčana podrška u iznosu od 100 KM penzionerima, pripadnicima boračkih populacija, primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći, civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima. Posebnu pažnju privukao je prijedlog poslodavcima da radnicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plate u FBiH, a da ih zauzvrat Vlada oslobodi plaćanja doprinosa na ove isplate. Profesor Ekonomskog fakulteta UNSA Ljiljan Veselinović ovu mjeru smatra dobrom, ako je ona dio šireg paketa mjera.

- Prosječna neto plata je trenutno oko 1.000 KM, pa bi njenom isplatom poslodavac "uštedio" oko 500 KM doprinosa. Mislim da je mjera dobra, posebno u kontekstu odlaska radnika, jer omogućava poslodavcu da nagradi radnika. Mislim da bi tu mjeru bilo dobro zadržati i nakon ove situacije, jer poslodavci nisu rasterećeni od tolikih obaveza kod obračuna plata, a plate moraju povećati kako bi zadržali radnike – kaže prof. dr. Ljiljan Veselinović.

Svojom uredbom Vlada FBiH će zadužiti Direkciju robnih rezervi da, putem Crvenog križa, osigura pakete osnovnih životnih namirnica u visini šestomjesečne potrošnje, a detaljni plan raspodjele pripremit će Federalna direkcija i resorno ministarstvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.