NAPRAVLJEN ISKORAK

Nikšić za "Avaz": Ovdje ne smije biti politizacije, pobjednika i poraženih

Usprkos evidentnim razlikama u pogledima na mnoga pitanja na kraju je ipak prevladala želja da izaberemo evropske vrijednosti za naše građane, istakao je lider SDP-a

Nermin Nikšić. Vijeće Evrope

Piše: M. Aš.

13.6.2022

Smatram da smo napravili jedan iskorak na putu ka dobijanju kandidatskog statusa, rekao je u izjavi za portal "Avaza" Nermin Nikšić, lider SDP BiH.

- Želim da se zahvalim predsjedniku Evropskog vijeća gospodinu Šarlu Mišelu (Charles Michel) visokom predstavniku Evropske unije gospodinu Borelju (Josep Borell) i ambasadoru gospodinu Satleru (Johann Sattler) na nevjerovatnoj upornosti koju su pokazali u želji da se ipak dođe do političkog sporazuma za kojeg su najavili da se neće potpisivati, već da predstavlja naše opredjeljenje za dobijanje kandidatskog statusa. Na kraju smo došli do sporazuma koji je plod kompromisa svih prisutnih - rekao je Nikšić.


Vrijednost ovog sporazuma je da će se, kako je rekao, na sastanku u Evropskoj uniji 23-24. ovog mjeseca prilikom razmatranja statusa Ukrajine, Gruzije i Moldavije raspravljati i o statusu Bosne i Hercegovine.

- Da nismo postigli sporazum to sigurno ne bi bio slučaj i ko zna kada bi se ponovno Bosna i Hercegovina našla na dnevnom redu. Mi smo u okviru otvorenih pitanja zemalja zapadnog Balkana jedina zemlja koja je problem zbog naših unutrašnjih odnosa, kod ostalih su uglavnom problem medususjedski odnosi. Naravno da nije lako bilo doći do teksta sporazuma što pokazuje i dužina sastanka. Za nas u SDP-u je jako bitno da je naglašena važnost produženja izvršnog mandata operacije EUFOR-a "Althea" te njenog kontinuiranog prisustva u Bosni i Hercegovini radi očuvanja sigurnog i bezbjednog okruženja. 


Također smatramo jako bitnim da smo u sporazumu iskazali posvećenost "cjelovitom poštivanju svih konačnih i obavezujućih odluka međunarodnih i domaćih sudova te konstruktivnom zajedničkom radu, u dobroj vjeri, na njihovom provođenju". Na kraju su predstavnici političkih partija iz RS insistirali da se kao fus nota izdvoji njihovo mišljenje da kad je u pitanju odnos prema agresiji Rusije na Ukrajinu iskazan u Rezoluciji Generalne skupštine UN o tome odluku treba dobijeti Predsjedništvo BiH. Usprkos evidentnim razlikama u pogledima na mnoga pitanja na kraju je ipak prevladala želja da izaberemo evropske vrijednosti za naše građane. Na tome čestitam svim učesnicima koji su na kraju glasali za sporazum - kazao je.


Ovdje ne smije biti, naglasio je, politizacije, pobjednika i poraženih, jer će eventualnim kandidatskim statusom profitirati svi naši građani i Bosna i Hercegovina.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.