PORUKA NA DISCORDU

Studentu koji je prijetio masovnim ubistvima određen pritvor

Pomoć u hapšenju Čardaklije pružile su policijske agencije Interpol, Europol, ali i američki FBI

FUP: Izvršeno hapšene prema nalogu Tužilaštva BiH. FUP

E. Ć.

8.6.2022

Studentu elektrotehnike, kojeg su pripadnici FUP-a uhapsili zbog prijetnji na internetu da će počiniti masovna ubistva, određen je pritvor.

Kako je "Avaz" ranije objavio, riječ je o 20-godišnjem Hamzi Čardakliji. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, prema čijem je nalogu i uhapšen, je zatražilo određivanje prtivora. 

Uhapšen je na Alipašinom Polju u Sarajevu, a sumnjiči se za krivično djelo terorizam. Podsjećamo, kako smo ranije objavili, pomoć u hapšenju Čardaklije pružile su policijske agencije Interpol, Europol, ali i američki FBI.


Čardaklija je ostavio komentar na engleskom jeziku na platformi za videoigre „Discord“, s prijetećom porukom koju su FBI i Interpol odmah prijavili bh. agencijama. On je napisao "Ja ću to uraditi" ispod jednog od komentara gdje se u prepisci spominjao masakr u SAD u kojem su ubijena djeca.

On se tereti da je, koristeći svoje znanje iz oblasti informacionih tehnologija, putem interneta, na inozemnom internet-serveru i portalu za razmjenu poruka, iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u SAD, kao i prijetnje oružanim napadom i poduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti na području Kantona Sarajevo - rečeno je iz Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.