ŠIRI SE PANIKA

Mirsad Vilić, direktor DKPTBiH, za „Avaz“ o dojavama o bombama: Cilj je izazvati strah kod građana

BiH ima kvalitetan i siguran sistem zaštite kada je riječ o cyber napadima

Vilić: Imamo stručan kadar. Agencije

Piše: M. Aš.

3.6.2022

Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine (DKPTBiH), rekao je za „Avaz“, komentirajući lažne dojave o postavljenim bombama, da su očigledni ciljevi toga destabilizacija društva kroz izazivanje nesigurnosti i straha kod građana, negativnih psiholoških reakcija kod najosjetljivije kategorije društva, kao i nanošenje štete privredi BiH. 

Koji je motiv

Vilić smatra da kontinuitet lažnih dojava u institucijama i drugim objektima od posebnog značaja za normalno funkcioniranje države poprima elemente osmišljenog i organiziranog kriminogenog djelovanja cyber napada.

- BiH ima kvalitetan i siguran sistem zaštite kada je riječ o cyber napadima, ali treba istaći da ne postoji apsolutna sigurnost kada govorimo o bilo kojoj vrsti ugroženosti. Potrebno je usmjeriti sve raspoložive kapacitete na pronalaženje izvršioca i dokazivanje motiva ovih dojava kako bismo mogli doći do kvalifikacije djela - kaže Vilić.

Kada su u pitanju anonimne dojave o eksplozivnim sredstvima, u ranijem periodu Direkcija je pružala pomoć i asistenciju ostalim partnerskim agencijama na raznim državnim nivoima.

- U cilju pronalaska i identifikacije osoba koje su počinile ovo krivično djelo, Direkcija ima mogućnost zatražiti asistenciju kako domaćih tako i međunarodnih policijskih agencija - ističe Vilić


Ulagati u obuku

Napomenuo je da Direkcija u svom sastavu ima Odsjek za protivdiverizionu, biohemijsku i sanitarnu zaštitu, koji raspolaže obučenim i stručnim kadrom.

- Svjedoci smo toga da zemlje EU poduzimaju određene korake kako bi povećale nivo cyber sigurnosti. Nadam se da će i BiH nastaviti pratiti te trendove, ulagati u obuku stručnog kadra i dostupne informacione tehnologije - kaže Vilić.


Pratiti upute

Vilić je građanima poručio da budu suzdržani i disciplinirani te da ne podliježu panici koja se pokušava izazvati putem cyber napada. Tačnije, kako je rekao, da poštuju naređenja koja im prilikom postupanja izdaju predstavnici policije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.