AFERA SKY

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić za "Avaz": Nigdje u državi nema nedodirljivih!

Tužiteljica Kajmaković isključena iz tužilačkog tima nakon što su strane agencije proslijedile podatke, Kajganić kaže da se će se sve provjeriti

Kajganić: Dobio podatke od MUP-a KS. Tužilaštvo BiH

Piše: M. Aščić

1.6.2022

Bosanskohercegovačko pravosuđe posljednjih nekoliko dana potresa velika afera, nakon što je državna tužiteljica Diana Kajmaković isključena iz tužilačkog tima koji već šest mjeseci dešifrira izvučene podatke iz aplikacija Sky i Anom.


Idu provjere

Kajmaković, koja je i zamjenica Milanka Kajganića, v. d. glavnog državnog tužioca, prema navodima Tužilaštva BiH, spominje se u komunikaciji između dvije kriminogene osobe.

Rješenje o izuzeću, što je tražila i Kajmaković dok se sve ne ispita, potpisao je Kajganić prije tri dana i o svemu obavijestio ostale članove Kolegija, potvrđeno nam je.

Inače, afera “Sky” je posljednjih nekoliko mjeseci uzdrmala kriminalno podzemlje u Srbiji, Crnoj Gori, ali i BiH, a otkriveno je da su kriminalci putem zaštićene aplikacije, koju je razbio FBI, komunicirali i s nosiocima pravosudnih funkcija.

Za razliku od Srbije i Crne Gore, u BiH su pomalo bojažljivo pristupili obračunu prije svega s onima čija su se imena spominjala među kriminalcima, od službenika OSA-e, policije, do tužilaca i sudija.

No, MUP KS je posljednje podatke koje je dobio putem Europola i FBI-ja, a tiču se Tužilaštva BiH, proslijedio Kajganiću.


Sve jasno

Kajganić je, govoreći o ovoj aferi za „Avaz“, rekao da nema niti će biti nedodirljivih.

- Već smo dali odgovore i naravno da ćemo provjeriti svaku informaciju te postupati u skladu s rezultatima provjera - kazao je Kajganić.

Na naše pitanje ima li nedodirljivih u Tužilaštvu, jasno je odgovorio:

- Nema nedodirljivih nigdje u državi, bez obzira na to gdje i šta rade.


I Lagumdžija upoznat

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a BiH, rekao je jučer da je upoznat s informacijom o Kajmaković i da je v. d. glavnog tužioca dobio određene informacije u vezi s osobama koje se bave kriminalnim radnjama, a koje u svojim razgovorima, kroz aplikaciju Sky, spominju tužiteljicu Kajmaković.

- Prema onome što preliminarno znam, nema nje, da ona direktno priča, ali određena lica nju spominju. On je upoznao tužiteljicu Kajmaković s tim i ona sama je podnijela zahtjev da privremeno, dok se ta situacija ne izvidi, ne bude uključena kao šef tog tima u rješavanje problematike Sky - kazao je Lagumdžija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.