POTVRĐENO ZA AVAZ

Sud BiH u cijelosti potvrdio optužnicu u slučaju "Dobrovoljačka"

Dobili smo obavijest od Suda da je optužnica u tom slučaju u cjelosti potvrđena protiv svih deset optuženih, kazao nam je Grubešić

Slučaj "Dobrovoljačka": Optuženo deset osoba. Arhiv

Piše: A. Č.

12.5.2022

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH u slučaju Dobrovoljačka. Ovu informaciju je za portal "Avaza" potvrdio Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH. 

- Dobili smo obavijest od Suda da je optužnica u tom slučaju u cijelosti potvrđena protiv svih deset optuženih - kazao nam je Grubešić.

Ranije je saopćeno da je tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao optužnicu protiv ukupno 10 osoba. Optuženi su Ganić Ejup, Backović Zaim, Bahto Hamid, Efendić Hasan, Muslimović Fikret, Pušina Jusuf, Alispahić Bakir, Bezdrob Enes, Dahić Ismet i Žiško Mahir.

- Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina - saopćili su tada iz Tužilaštva BiH.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice”, saopćeno je tada iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.