ŠEF DELEGACIJE EU U BIH

Satler pozdravio odluku CIK-a: Izbori su ključni, moraju se održati

Drugi korak je osiguravanje finansijskih sredstva i nije pitanje hoće li neko osigurati ili neće, to je zakonska obaveza, kazao je Satler

Johan Satler. Screenshot / N1

E. Ć. / N1

9.5.2022

Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije u BiH, govorio je za "Novi dan" na N1 o evropskom putu naše zemlje povodom 9. maja - Dana Evrope.

- Mislim da je ovo upravo suprotno evropskim vrijednostima, suprotnost od onoga što smo gradili 70 – 80 godina. Što ste jači, što ste veća sila, mislite da možete nametati svoj volju susjedima kao što se to desilo 24. februara pa na ovamo. Govorimo o nuklearnoj sili koja je izvršila invaziju na mirnog susjeda. Nije napad na jednu zemlju, već napad na način života i mirnog suzivota - rekao je Satler govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Satler je govorio i o odluci CIK-a da raspiše izbore u BiH, ističući da je veoma bitno da se oni održe.

Vrlo je jasno u svakoj demokratiji, izbori su ključni. Prilika da građani iznesu svoje stavove o liderima. Pozdravljam korak CIK-a u smislu raspisivanju izbora. Drugi korak je osiguravanje finansijskih sredstva i nije pitanje hoće li neko osigurati ili neće, to je zakonska obaveza - poručio je Satler u Novom danu na N1.

Šef Delegacije EU u našoj zemlji, odgovarajući na pitanje da li vjeruje u svijetlu budućnost BiH, rekao je da je bitno šta građani BiH očekuju i da oni žele promjene.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.