MEMORIJALNI CENTAR VELJACI

Ramiz Salkić u Bratuncu otvorio izložbu slika “Obnovljene bratunačke džamije”

Trebamo iskoristiti priliku koja nam je pružena da napišemo historiju onako kako je ona bila, da historiju ispišemo istinom, kazao je Salkić

Izložba slika “Obnovljene bratunačke džamije”. Kabinet potpredsjednika RS-a

L. K. P. / Fena

7.5.2022

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i BZK “Preporod” Bratunac, uz pokroviteljstvo Vakufske direkcije u Bosni i Hercegovini, danas je u kompleksu Memorijalnog centra Veljaci u Bratuncu, povodom Dana džamija, a u sklopu obilježavanja “Dana sjećanja na genocid u Bratuncu” organizirana izložba slika “Obnovljene bratunačke džamije”.

Autorice slika koje su bile izložene su Amina i Lamija Salkić, polaznice škole slikanja “Vršanin”.

Izložbu je otvorio potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, koji se zahvalio autoricama na njihovom doprinosu u razvijanju kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima Bratunca.

- Danas smo ovdje da otvorimo novu fazu kada je u pitanju dokumentovanje i obilježavanje dana kada su Bošnjaci protjerani sa prostora općine Bratunac, kada je izvršena agresija na naše domove, na naš grad i na našu domovinu.


Izložba slika “Obnovljene bratunačke džamije”. Kabinet potpredsjednika RS-a

Hvala Lamiji i Amini što su dale svoj doprinos u razvijanju kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima u ovom gradu, na zločine protiv naših vjerskih objekata - kazao je Salkić.

Dodao je da je ova izložba veliki doprinos i iskorak „koji ćemo mi nastaviti i u budućnosti u ovom gradu da provodimo“.

- Trebamo iskoristiti priliku koja nam je pružena da napišemo historiju onako kako je ona bila, da historiju ispišemo istinom.

Ako mi ne iskoristimo priliku, ne dokumentujemo i ne zapišemo ono što se dešavalo nad našim narodom, istinom, neko će tu historiju ispisati na način kako to njemu odgovara – naveo je Salkić.

Zato, dodao je on, nemojte šutjeti, nemojte se skrivati i govorite o onome što se dešavalo. Obaveza nas koji smo preživjeli je da govorimo.

- Zahvaljujem se Medžlisu Islamske zajednice Bratunac i BZK “Preporod” Bratunac što su prepoznali ono što su uradile Amina i Lamija. Njima se posebno zahvaljujem za energiju, trud i potrošeno vrijeme za jedan ovakav projekat – kazao je Salkić, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.