POSLALI JASNU PORUKU

Iz Delegacije EU za "Avaz": Od najveće važnosti je da pošteni i slobodni izbori budu nesmetano organizovani

U nedostatku dogovorenog sporazuma o ustavnoj i izbornoj reformi, i dalje je na snazi zakonodavni okvir pod kojim su održani Opći izbori 2018. godine i prethodni opći izbori, naveli su

Delegacija EU za "Avaz": Od najveće važnosti je da izbori budu nesmetano organizovani. Avaz

Piše: H. J. I.

5.5.2022

Centralna izborna komisija (CIK) jučer je raspisala Opće izbore u BiH. Odmah nakon toga, predsjednik HNS-a Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim zvaničnicima u kojem je istakao svoju zabrinutost, zbog kako navodi, "odluke CIK-a o raspisivanju Općih izbora bez nužne Izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija".

Glasnogovornik Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ferdinand Koenig je za portal "Avaza" istakao da je od najveće važnosti da pošteni, slobodni i inkluzivni izbori budu nesmetano organizovani.

- U skladu sa izbornim okvirom BiH, Opći izbori 2022. godine zakazani su za 2. oktobar i očekujemo od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini da sarađuju u dobroj namjeri kako bi osigurali pravovremeno finansiranje predstojećih izbora, te da djeluju sa punom posvećenosti integritetu i transparentnosti izbornog procesa.



Ured EU u BiH izražava žaljenje što politički lideri u Bosni i Hercegovini, uprkos naporima na facilitaciji EU i SAD-a, nisu uspjeli reformisati Ustav i Izborni zakon, u skladu s ključnim prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. U nedostatku dogovorenog sporazuma o ustavnoj i izbornoj reformi, i dalje je na snazi zakonodavni okvir pod kojim su održani Opći izbori 2018. godine i prethodni opći izbori.


Sada je od najveće važnosti da pošteni, slobodni i inkluzivni izbori budu nesmetano organizovani, kako je zakazano, kako bi se građanima omogućilo da ostvare svoje osnovno pravo da glasaju. Ovo je ključni demokratski uslov u skladu sa Ustavom. Ne može biti nikakvih preduslova ili opstrukcija.

Pitanja o kojima postoje neslaganja treba rješavati konstruktivnim dijalogom - zaključio je Koenig iz Delegacije EU. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.