SARAJEVO

Članovi CIK-a održali sastanak sa Turković

Glavna tema sastanka bila je organizacija glasanja državljana BiH s pravom glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine

Sa današnjeg sastanka. CIK BIH

H. J. I.

31.3.2022

Članovi Centralne izborne komisije BiH dr. Suad Arnautović, Jovan Kalaba i generalni sekretar CIK BiH Goran Mišković danas, 31.03.2022. godine su u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu održali sastanak sa ministricom vanjskih poslova BiH  Biserom Turković.



Organizacija glasanja

Glavna tema sastanka bila je organizacija glasanja državljana BiH s pravom glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine na Općim izborima 2022. godine.

Prema odrebama Izbornog zakona BiH državljanin BiH koji privremeno živi u inostranstvu i ima biračko pravo, ima pravo da glasa lično (dolaskom na odgovarajuće biračko mjesto u BiH ili u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u inostranstvu) ili poštom (slanjem glasačkog listića poštom) za općinu u kojoj je imao prebivalište prije odlaska u inostranstvo, ako u toj općini ima prijavljeno prebivalište u trenutku podnošenja prijave za glasanje van zemlje.

U skladu sa članom 20.12. Izbornog zakona BiH glasanje u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH održat će se samo u onom diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH za koje Centralna izborna komisija BiH, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, utvrdi da ispunjava uvjete.



Dogovoreno formiranje radne grupe

Centralna izborna komisija BiH ima zakonsku obavezu da posebnim propisom, regulira kompletan postupak glasanja u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH (postupak i rokove prijavljivanja za glasanje, imenovanje biračkih odbora, utvrđivanje broja i rasporeda biračkih mjesta i postupak provođenja izbora).

U vezi sa naprijed navedenim na sastanku je dogovoreno formiranje radne grupe na tehničkom nivou koja će realizirati sve neophodne tehničke radnje za realizaciju izbornog procesa u DKP mreži (sve radnje propagande, planiranja obilaska DKP mreže, prijedlog budžeta, način izvještavanja i sl.).


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.