TEKST STRATEŠKOG KOMPASA

Nizozemska: Konstitutivnost naroda u BiH je diskriminatorni koncept!

Nizozemska pozdravlja usvajanje Strateškog kompasa za sigurnost i odbranu. Međutim, žali zbog činjenice što je tekst dopunjen kako bi sadržavao referencu na diskriminirajući koncept konstitutivnih naroda

Usvojen Strateški kompas EU. Twitter

E. Ć.

21.3.2022

Nizozemska je izrazila žaljenje što je u dokument Strateškog kompasa Evropske unije uvrštena konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini, što za njih, kako su naveli, predstavlja diskriminatorni koncept.

- Nizozemska pozdravlja usvajanje Strateškog kompasa za sigurnost i odbranu. Međutim, žali zbog činjenice što je tekst dopunjen kako bi sadržavao referencu na diskriminirajući koncept konstitutivnih naroda - stoji u posebnoj izjavi koju je Nizozemska objavila po usvajanju navedenog teksta.


Ova zemlja navodi da njen pristanak na tekst ne signalizira promjenu pozicije vlade o osiguranju ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana, naročito kroz provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Iz Nizozemske naglašavaju da se ne bi trebao poduzeti nikakav zakonodavni ili politički korak koji bi učinio izazovnijom provedbu presude Sejdić-Finci i povezanih presuda Evropskog suda za ljudska prava ili bi dodatno produbio etničke podjele.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.