ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović s Azmanijem i Grošeljem razgovarao o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u BiH

Naglašena je važnost činjenice da se Bosna i Hercegovina pridružila izjavi Evropske unije i rezoluciji Ujedinjenih nacija o ruskoj agresiji na Ukrajinu, te je izražena zabrinutost zbog opstrukcija aktera iz RS-a i pokušaja da se spriječi podrška BiH

Džaferović sa Azmanijem i Grošeljem. AGENCIJE

S. S.

15.3.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović susreo se danas u Briselu s potpredsjednikom Kluba Renew Europe i članom Vanjskopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Malikom Azmanijem i evropskim zastupnikom i članom Vanjskopolitičkog komiteta Klemenom Grošeljem.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, u kontekstu unilateralnih poteza vlasti entiteta Republika Srpska usmjerenih protiv ustavnog poretka BiH i Dejtonskog sporazuma.


Opstrukcija iz RS-a

Naglašena je važnost činjenice da se Bosna i Hercegovina pridružila izjavi Evropske unije i rezoluciji Ujedinjenih nacija o ruskoj agresiji na Ukrajinu, te je izražena zabrinutost zbog opstrukcija aktera iz RS-a i pokušaja da se spriječi podrška BiH Ukrajini.

Član Predsjedništva BiH kazao je kako bi bilo jako važno da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status, saopćeno je.

Iskazano je očekivanje da će svi akteri u Bosni i Hercegovini podržati zakone koji su dio evropskog puta BiH.

Razgovarano je i o procesu ograničenih izmjena Ustava i Izbornog zakona te naglašeno da EU može podržati samo osnaživanje individualnih prava i ravnopravnosti građana, kao temeljnom principu moderne Evrope.


Individualna prava i slobode

Naglašeno je i da je Evropska unija zajednica koja počiva na vrijednostima individualnih prava i sloboda, nezavisno o vjerskoj i etničkoj pripadnosti.

Suština presuda Evropskog suda za ljudska prava jeste da se osiguraju prava svim građanima, a ne dodatne privilegije pripadnicima konstitutivnih naroda u odnosu na Ostale, niti da se garantira bilo kojoj političkoj stranci permanentna pozicija u vlasti.

Renew Europe je najveća grupacija koja okuplja liberalne i stranke centra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.