DVA LICA BIH

U Tuzli se solidarisali s Ukrajinom, a u Banjoj Luci podržali Rusiju

Želimo dati podršku miru u Evropi i čuvanju mira u BiH, poručeno je iz Tuzle

Tuzla i Banja Luka. AVAZ

A. K.

12.3.2022

Kako bi pozvali na mir u Evropi i BiH u Tuzlije organiziran skup podrške narodu Ukrajine koji bježi od razaranja i ruske agresije. S druge strane, u Banjoj Luci je organiziran skup podrške Rusiji, a prisutni su se veselili uz ruke pjesme, te poslali poruku Evropskoj uniji.




Podrška miru

Organizatori skupa u Tuzli – Grad Tuzla, Forum građana Tuzle i Memorijalni centar Srebrenica – Potočari pozvali su sve građane koji razmišljaju svojom glavom i koje boli rat u Ukrajini, istinske patriote da se pridruže skupu i osude agresiju Rusije na Ukrajinu te pozovu na mir.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle je rekao da se ovim skupom želi dati podršku napadnutoj Ukrajini.

- Ukrajina nije sama, kao ni Tuzla. Danas se održava više od 100 skupova otpora agresiji i podrške Ukrajini. To su skupovi posvećeni miru u Evropi, a ovaj današnji je posvećen i miru u BiH. Zahvaljujem se građanima na odzivu jer mi moramo poslati snažnu poruku da osuđujemo agresiju na Ukrajinu jer mi to razumijemo. Ona nam budi stare rane i strah za budućnost- kazao je Imamović.

Skupu u Tuzli su prisustvovali brojni građani, aktivisti i intelektualci iz cijele BiH, a prisutnima su se obratili akademik Slavo Kukić, pozorišni i filmski reditelj Dino Mustafić, novinar i publicist Dragan Bursać, kao i otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH.

Poruka iz RS za EU

Istovremeno u manjem bh. entitetu Republika Srpska održan je skup podrške Rusiji, kojem su prisustvovali i određeni političari iz tog entiteta. Tokom sat vremena trajanja skupa, oko 300 okupljenih slušalo je ruske narodne pjesme, a okupljenima su se obratili organizator skupa, predsjednik Udruženja Srpsko-ruski most, banjalučki pjesnik Zoran Kostić i Dane Čanković iz Organizacije Srpski narodni pokret “Izbor je naš”.

- Motiv je jednostavan i cilj. Mi smo ubijeđeni što smo danas rekli da nije baš sve crno-bijelo, da ima i druga strana sukoba oko Ukrajine. Meni je žao svih žrtava ja ih neću prebrojavati jesu li ruske ukrajinske ili neke druge. Kažem opet mi imamo neko iskustvo iz ovog regiona i žali Bože sve i jedne žrtve na bilo kojoj strani i odakle bilo ko da dolazi. 

Zašto udruženja evropskih novinara zabranjuju ruske kanale. Je li to Evropa? Ruski kanali moraju po njima da se zauvijek zatvore. Šta civilizovan čovjek da kaže o satanizaciji ruskih sportista, umjetnika i naučnika? Evropska unijo neka te je sramota - rekao je dravko Močević iz Udruženja “Srpsko-ruski most”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.