ODLAZAK NA STRANA RATIŠTA

Iz SIPA-e za "Avaz": Nemamo informacije o odlasku i regrutovanju lica iz BiH u Ukrajinu

Bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić je inicirao zakon prema kojem je odlazak na strana ratišta krivično djelo, ali niko od 11 građana BiH nije presuđen zbog nedostatka dokaza, iako su postojale fotografije tih osoba u vojnoj uniformi

SIPA: Nemamo nikakve informacije. AVAZ

Piše: S. Spahić

10.3.2022

Na ukrajinskom ratištu se od 2014. do 2019. godine nalazilo ukupno 11 državljana BiH prema izvještaju koje je Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo Parlamentarnoj skupštini BiH 2019. godine.

Mahom je bila riječ o građanima iz RS-a, koji su se borili na strani proruskih separatista.

Podsjećamo, bivši ministar sigurnosti BiH i lider SBB-a Fahrudin Radončić je inicirao zakon prema kojem je odlazak na strana ratišta krivično djelo, ali niko od navedenih 11 građana BiH nije presuđen zbog nedostatka dokaza, iako su postojale fotografije pojedinaca u vojnoj uniformi sa oružjem.

Tim povodom smo kontaktirali Državnu agenciju za istrage i zaštitu te ih pitali da li prate tih 11 građana i da li postoji mogućnost da eventualno ponovo odu u Ukrajinu.

Kako su nam rekli iz SIPA-e oni trenutno ne raspolažu informacijama o odlasku i regrutovanju lica iz BiH u Ukrajinu.

- Navodimo da Državna agencija za istrage i zaštitu, u skladu sa svojim nadležnostima prikuplja obavještenja i podatke o krivičnim djelima i počiniocima, te prati i analizira sigurnosne situacije i pojave koje poguduju nastanku i razvoju kriminaliteta, a tako i pitanjima koja se odnose na eventualni odlazak državljana Bosne i Hercegovine na potencijalna strana ratišta - navodi se iz SIPA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.