SAOPĆENJE

SBB: Novalić i Vlada FBiH hitno trebaju donijeti mjere da pomognu građanima i poljoprivrednicima

Neophodno je u roku od sedam dana donijeti set mjera koje će ekonomski motivirati poljoprivrednike, ali i druge građane, da hitno zasiju sve raspoložive poljoprivredne površine pšenicom i drugim žitaricama, kao i povrćem i voćem

SBB: Ogromna je odgovornost na Novaliću i Vladi FBiH. SBB

Pres-centar SBB-a

2.3.2022

Iz Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH saopćili su da je, s obzirom na stanje uzrokovano brutalnom agresijom na Ukrajinu i evidentne posljedice po snabdijevanje životnim namirnicama u regionu i svijetu, ogromna odgovornost na premijeru Fadilu Novaliću i Vladi Federacije BiH da hitno reagiraju.

- Neophodno je u roku od sedam dana – jer počinje sezona poljoprivrednih radova – donijeti set mjera koje će ekonomski motivirati poljoprivrednike, ali i druge građane da hitno zasiju sve raspoložive poljoprivredne površine pšenicom i drugim žitaricama, kao i povrćem i voćem.

Na svaki zasađeni dulum Vlada FBiH bi trebala osigurati novac za kupovinu sadnog materijala, mineralnog gnojiva, plavog dizela i drugog repromaterijala.

Također, Vlada FBiH treba iznaći sredstva da po svakom zasađenom dulumu kroz sistem poticaja nagradi poljoprivrednike i građane te istovremeno odmah izda garancije o punom otkupu svih viškova koji se dobiju na kraju poljoprivredne sezone.

Jedino Bosna i Hercegovina u cjelini ima ogromne neiskorištene poljoprivredne potencijale i mart je posljednja prilika da se pokrene velika društvena kampanja i što više smanji ovisnost našeg stanovništva i države o uvozu poljoprivrednih proizvoda kojih će, najvjerovatnije, biti manje na tržištu nego ranije i bit će prodavani po znatno višim cijenama nego sada - savodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.