ČEKA SE TUŽILAČKA ODLUKA

Aktivirana istraga na predmetu "Dobrovoljačka": Iskaze u Tužilaštvu BiH dalo više vojnih i policijskih funkcionera

Intenzivno se radi. Predmet je u završnoj fazi i uskoro će biti donesena tužilačka odluka, rečeno nam je iz Tužilaštva BiH

Dobrovoljačka: Istraga traje godinama. Avaz

Piše: M. Aš.

23.2.2022

Tužilaštvo BiH ponovo je aktiviralo istragu "Dobrovoljačka", koja se odnosi na dešavanja vezana za 3. maj 1992. godine, potvrđeno je za portal "Avaza".

Pod istragom je više osoba, a saznajemo da je u proteklih nekoliko dana iskaze dalo na desetine bivših vojnih i policijskih funkcionera. 







Predmet je u završnoj fazi

 Informacija da se na predmetu intenzivno radi, potvrđena je za portal "Avaza" iz Tužilaštva BiH.

 - Predmet je u završnoj fazi i uskoro će biti donesena tužilačka odluka - rečeno nam je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je 2012.godine, podsjećamo, obustavilo istragu protiv Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i još 12 bivših vojnih i policijskih funkcionera zbog nedostaka dokaza, ali 2018.godine, naređeno je ponovno otvaranje istrage protiv više osoba.

 - Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je u Dobrovoljačkoj ubijeno 7 i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu, pa se istraga u vezi sa ovim radnjama nastavlja - izjavio je tada portparol Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

No, istraga je nastavljena zbog postojanja osnova sumnje da je počinjen ratni zločin s obzirom na to da je na žrtve otvarana vatra nakon što su onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.


Sve rečeno u Hagu

Danas smo kontaktirali i Backovića, no nije želio ništa komentirati.

Ejup Ganić nam je rekao da je u Hagu i sudu u Londonu sve rečeno o ovom slučaju.

 - Sve što mogu reći o slučaju Dobrovoljačka, iscrpno je pokriveno izvjestajima Haga, procesom i presudom Londonskog suda, i Tužilaštva BiH. Strani tuzioci radili na predmetu 7 godina obustavi istrage - rekao nam je Ganić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.