REAGIRANJE

Iz OHR za "Avaz" o zaključcima HNS-a: Očekujemo od političkih lidera da ispune svoje obećanje i nastave s razgovorima

Međutim, dijalog između svih zainteresiranih strana mora biti otvoren, iskren i ne smije negativno utjecati na funkcioniranje institucija BiH i na političke procese, uključujući i izborni proces

Šmit: Ključan dijalog. Avaz

Piše: M. Aš.

21.2.2022

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) na čijem čelu je Kristijan Šmit (Christian Schmidt), odgovorili su na pitanje "Avaza", kako komentiraju zaključke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u kojim se navodi da nema uvjeta za održavanje izbora u BiH.

- Dobro je da postoji jasna namjera da se vodi dijalog. Međutim, dijalog između svih zainteresiranih strana mora biti otvoren, iskren i ne smije negativno utjecati na funkcioniranje institucija BiH i na političke procese, uključujući i izborni proces. Očekujemo od političkih lidera da ispune svoje obećanje i nastave s razgovorima, te postignu svima prihvatljivo rješenje za ograničene ustavne promjene i izmjene postojećeg Izbornog zakona. Očekujem od svih aktera da rade zajedno na pronalasku dobrog rješenja - rečeno je u odgovoru za portal "Avaza".


Podsjetimo, u subotu je održana vanredna sjednica HNS na kojoj su jednoglasno s više od 550 zastupnika prihvaćeni zaključci prvog vanrednog zasjedanja.

U ovom dokumentu se, također, ističe kako nema uslova za održavanje izbora najesen. Poručili su kako neće dopustiti pokušaje preglasavanja Hrvata u Bosni i Hercegovini na izborima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.