SASTANAK U TUŽILAŠTVU BIH

Pomoć u traženju američkih vojnika nestalih na području BiH

Milanko Kajganić razgovarao s Metjuom Česerom iz Agencije za pronalaženje ratnih zarobljenika i nestalih pri Ministarstvu obrane SAD

Kajganić i Čezer: Tužilaštvo BiH će pružiti podršku. Tužilaštvo BiH

L. S.

16.2.2022

Vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić sastao se sa Metjuom Česerom (Mathew Cheser), historičarom iz Agencije za pronalaženje ratnih zarobljenika i nestalih pri Ministarstvu obrane Sjedinjenih Američkih Država (DPAA).

Česer je specijaliziran za slučajeve u Bosni i Hercegovini, a Predsjedništvo BiH je 2019. godine dalo saglasnost za projekte lociranja i identificiranja pripadnika vojske SAD koji su učestvovali u Drugom svjetskom ratu, posebno pilotima koji su oboreni iznad teritorije BiH, a za čijim posmrtnim ostacima se još traga.

- Tužilaštvo BiH je spremno pružiti podršku aktivnostima ovog projekta u okviru svojih nadležnosti, jer se u procesima traženja nestalih osoba nadležne institucije u BiH susreću i s posmrtnim ostacima i materijalima za koje se forenzičkom analizom utvrdi nisu iz rata u BiH i da potječu iz ranijeg perioda - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.