AVAZ OTKRIVA DETALJE

Predmet Sky: Tužilaštvo BiH traži podatke od SAD i Francuske, Sud raspisuje potjernicu za sinom i ocem

Među osobama za koje Tužilaštvo BiH traži raspisivanje međunarodne potjernice su otac i sin Milivoje i Dušan Lovrenović iz Bosanske Gradiške

Čaruga: Opasni kriminalac. Avaz

Piše: M. Aščić

8.2.2022

Sud Bosne i Hercegovine poduzima procesne radnje prema prijedlogu Državnog tužilaštva koje se odnose na raspisivanje potjernice u odnosu na više osoba iz krivičnog predmeta “Bojan Cvijetić i drugi”, potvrđeno je za „Avaz“ iz ove pravosudne institucije.

Među osobama za koje Tužilaštvo BiH traži raspisivanje međunarodne potjernice su otac i sin Milivoje i Dušan Lovrenović iz Bosanske Gradiške.


Tone narkotika

Oni su osumnjičeni u akciji „Transport“ za krijumčarenje narkotika i naoružanja. Ovaj dvojac osumnjičen je za nedozvoljen promet narkotika i u predmetima „Storidž 2“ te „Staza“.

Prema informacijama "Avaza", MUP RS je prije dvije godine zaplijenio pola tone droge, za koju je DNK analizom utvrdio da pripada Lovrenovićima, koji su u bijegu.

Saznajemo da se, dok se čeka na raspisivanje potjernice, u bazi Interpola u Sarajevu već nalazi ime Milivoja Lovrenovića zvanog Čaruga.

Srbijanski Interpol je u septembru 2020. godine raspisao potjernicu za njim zbog likvidacije Strahinje Stojanovića, koji je autobombom raznesen 13. septembra 2020. godine na Novom Beogradu. 

Faksimil dokumenta Tužilaštva BiH koji je u posjedu „Avaza“. Avaz

U potjernici je navedeno da su sve policijske službe u BiH dužne postupiti prema zahtjevu iz Beograda i privesti ga pred sud. Sumnja se da je Čaruga nakon dolaska u BiH, krajem 2020. godine, odmah pobjegao u Hrvatsku.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu "Avaza", ovu grupu su raskrinkale aplikacije Sky i Anom, koje su pripadnici podzemlja sa zapadnog Balkana koristili duže vrijeme, a dešifrirale su ih policijske službe.

Tužilaštvo BiH u ovom krivičnom predmetu vodi opsežnu istragu koja još nije okončana. Uskoro će biti zatraženo raspisivanje potjernice i za Draganom Pejovićem zvanim Bosanac. I on je usko sarađivao s Lovrenovićima, koji su bili na vezi s čelnim ljudima OSA-e.


Dobila SIPA

Osim toga, kako saznajemo, Tužilaštvo BiH tražit će, putem međunarodnopravne pomoći, podatke od Francuske i SAD, a tiču se aplikacija Sky i Anom.

Obje ove aplikacije koristila je narkogrupa iz BiH. Određeni dio podataka, zahvaljujući međupolicijskoj saradnji, dobila je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).


„Skopčaj se na WiFi, pisao sam ti“

Tužilaštvo BiH, raskrinkavajući grupu Pejovića putem presretnutih razgovora, došlo je do podataka da su koristili aplikaciju Sky.

U jednoj od poruka koje su presretnute putem posebnih istražnih radnji osumnjičeni Pejović šalje SMS poruku osumnjičenom Dejanu Sorajiću: "Skopčaj se negdje na WiFi, pisao sam ti tamo.“

Pejović obavještava Sorajića da mu je ostavio poruku s uputstvima na kriptiranoj aplikaciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.